България замесена в измами с ДДС за 40 млн. евро

Фирми, управлявани от подставени лица, за да се избегне плащане на ДДС, продавали електроника на фиктивни компании в Италия

OFFNews 17 февруари 2023 в 17:42 3758 2

прокуратура

Снимка Архив

Европейската прокуратура разплете поредна схема за ДДС измами.

Европейската прокуратура залови авоари и задържа шестима души след разкриване на сложна мрежа от установени фирми в България, Нидерландия, Полша и Словакия, които са продавали електроника и компютърно оборудване на фиктивни компании в Италия.

Фирмите са били управлявани от подставени лица, за да се избегне плащането на ДДС. Загубите от схемата се изчисляват на 40 млн. евро, съобщи БНР.

Според събраните доказателства стоките са продавани на цени далеч под реалните на фирми в Италия, като така са нараствали незаконните печалби. Фирмите подавали декларации, че са платили данъци върху продажбите, които след това са им били възстановени от държавата. Така участниците в схемата можели да си позволят да препродадат стоката на реални италиански фирми на конкурентни цени, от което реализирали огромни печалби, увеличавани от препродажби в други европейски държави. Така пък си спестявали дължими данъци, тъй като в ЕС трансграничните транзакции са освободени от ДДС.

Схемата е довела до огромни данъчни кредити, а впоследствие до огромни криминални печалби, става ясно от разследването.

Събраните доказателства са довели до арест на шестима души и 60 обиска в страни от ЕС. В края на януари делегираните прокурори в Милано са издали разрешение за конфискуване на имоти, луксозни коли, бижута и пари в брой, а също за замразяване на банкови сметки на обща стойност 40 млн. евро.

В края на ноември м.г. Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши, разкри мащабна международна схема за измами с Данък добавена стойност, щетите от която са за 2,2 млрд. евро. Престъпната схема е действала в поне 36 държави от ЕС и света и е била основана на продажбата на популярни електронни стоки. 

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  22553

  2

  dolivo

  17.02 2023 в 19:04

  ах миличките , папали папали

  10307

  1

  AntiZ

  17.02 2023 в 18:51

  После циганите крадяли?! От българина, единствено по-крадлив е руснака! Циганина краде желязо да нахрани домочадието. Българина краде цели банки, руснака - държави.
   
  X

  Там ли му е мястото на Войнишкия паметник (подкаст с Манол Глишев)