Европрокуратурата разкри най-голямата измама с ДДС в Европа при операция 'Адмирал'. Щетите са за 2,2 млрд. евро

Престъпната схема за продажба на електронни устройства обхваща всички 22 страни от ЕС, както и Обединеното кралство, САЩ, Китай, Сингапур и др.

OFFNews 30 ноември 2022 в 14:48 5530 1

Кьовеши

Снимка БТА

Лаура Кьовеши

Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши, разкри мащабна международна схема за измами с Данък добавена стойност, щетите от която са за 2,2 млрд. евро. Престъпната схема е действала в поне 36 държави от ЕС и света и е била основана на продажбата на популярни електронни стоки. 

Във вторник са извършени над 200 претърсвания в Белгия, Германия, Гърция, Испания, Италия, Кипър, Литва, Люксембург, Нидерландия, Португалия, Румъния, Словакия, Унгария и Франция. На 12 и 13 октомври 2022 г. са напрени обиски в Чехия, Унгария, Италия, Нидерландия, Словакия и Швеция.

Всички събрани данни в рамките на операция "Адмирал" се анализират, а разследването на организираните престъпни групи, които стоят зад тази схема, продължава, гласи съобщението на Европейската прокуратура. 

Лаура Кьовеши обясни, че "това е най-голямата разкрита досега измама с ДДС в Европа".

Началото е в Португалия

През април 2021 г. португалската данъчна служба в Коимбра проверява дружество, което се занимава с търговия на мобилни телефони, таблети, слушалки и други електронни устройства, по подозрение в измама с ДДС. Португалските власти докладват за случая на Европейската прокуратура.

От национална гледна точка фактурирането и данъчните декларации изглеждат изрядни. Въпреки това португалските европейски делегирани прокурори решават да продължат разследването. Работейки съвместно в трансграничен план, европейските прокурори, европейските делегирани прокурори, анализаторите на финансовите измами на Европейската прокуратура и представителите на Европол и националните правоприлагащи органи, постепенно установяват връзки между заподозряното дружество в Португалия и близо 9000 други юридически лица и над 600 физически лица от различни държави. Осемнадесет месеца по-късно става ясно, че това е най-голямата въртележка на ДДС, разследвана някога в ЕС.

Престъпната дейност е разпростряна в 22-те държави членки на ЕС, както и в трети държави - Албания, Китай, Мавриций, Сърбия, Сингапур, Швейцария, Турция, Обединените арабски емирства, Обединеното кралство и САЩ.

Участието на организирани престъпни групи

Освен размера на щетите, това, което прави тази въртележка с ДДС изключителна, е сложната веригата от дружества. От фирмите, действащи като привидно чисти доставчици на електронни устройства, и тези, които претендират за възстановяване на ДДС от националните данъчни власти, докато продават тези устройства онлайн на отделни клиенти - и впоследствие насочват приходите към офшорни зони, преди самите те да изчезнат - до тези, които изпират парите.

Тази дейност е невъзможна без участието на няколко висококвалифицирани организирани престъпни групи, всяка от които има специфична роля в схемата. Работейки в транснационален мащаб, почти по индустриална логика, те избягват разкриването си от години.

По последни оценки на Европол измамите с ДДС тип "въртележка" или измамите с липсващ търговец в рамките на Общността (Missing Trader Intra-Community - MTIC) са най-доходоносните престъпления в ЕС, които струват около 50 млрд. евро годишно под формата на данъчни загуби за държавите членки. Трансгранични по дефиниция, след като достигнат ниво на сложност, сравнимо с това на операция "Адмирал", този вид измами е почти невъзможно да бъдат разкрити от чисто национална гледна точка.

Използвайки централната система за управление на делата на Европейската прокуратура, достъпа до национални и европейски бази данни, подкрепени от аналитичния и разследващия капацитет на Централното бюро на Европейската прокуратура, както и от Европол и националните правоприлагащи органи, европейските прокурори успяха да разработят и приложат общ подход за разследване на цяла мрежа от организирани престъпни групи, изтъкват от Европрокуратурата.

"С операция "Адмирал" Европейската прокуратура поставя в центъра на вниманието една изключително сложна престъпна индустрия. Тя процъфтява в Европейския съюз най-вече поради структурните ограничения на националните данъчни и правоприлагащи органи, когато става въпрос за трансгранична финансова престъпност.

Без Европейската прокуратура подготовката на подобна операция щеше да отнеме години - или по-вероятно никога нямаше да се състои. Операция "Адмирал" е ясна демонстрация на предимствата на транснационалната прокуратура. Когато става въпрос за измами с ДДС, от национална гледна точка щетите могат да бъдат оценени като относително малки или несъществуващи, или дори да останат неразкрити. Необходим е поглед от хеликоптер, за да се види цялата картина.

От първоначалния доклад за престъпление до разкриването на цяла мрежа от организирани престъпни групи, отговорни за зашеметяващите загуби от 2,2 млрд. евро за данъкоплатците в ЕС, на Европейската прокуратура бяха необходими по-малко от 18 месеца. Смятам, че това е най-голямата разкрита досега измама с ДДС в Европа", коментира Лаура Кьовеши.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови