3000 заразени за денонощие в Румъния, интензивните отделения пред колапс

OFFNews 09 октомври 2020 в 11:52 6916 0

Румъния премина психологическия праг от 3000 новозаразени за денонощие, а специалистите предупреждават, че едва сега ситуацията започва да става сериозна. Президент Клаус Йоханис заяви, че за Румъния пандемията от COVID-19 представлява най-драматичният период след 1989 г., пише днес в. "Гъндул", цитиран от БТА.

"За Румъния пандемията от COVID-19 представлява най-драматичният период след 1989 г. На фона на глобална несигурност, най-вече в икономиката, нашата страна трябваше да се адаптира за много кратко време и ще продължи да го прави, за да приложи всички необходими мерки за увеличаване на капацитета за управление на тази криза, както от медицинска гледна точка, така и от гледна точка образование, гарантиране на обществените услуги и най-вече увеличаване на икономическата устойчивост", заяви Йоханис в послание към форум в Букурещ.

В Букурещ равнището на заболеваемост достигна 2,31 случая на 1000 жители и ако този темп се запази, скоро ще бъде достигнато критичното ниво от три случая на COVID-19 на 1000 души, при което попадаме в червения сценарий, пише "Адевърул".

"Мачът" едва сега започва", предупреди заместник-председателят на Румънското дружество по интензивна терапия професор доктор Дорел Съндеск, според когото едва сега започва критичният период за здравната система. "Румъния има най-зле финансираната здравна система в Европа и в допълнение - най-малкия брой лекари на глава от населението", предупреди проф.д-р Съндеск.

"Адевърул" отбелязва, че интензивните отделения на болниците са на прага на колапс и на лекарите може да се наложи да избират кого да спасят. От сряда до четвъртък с COVID-19 починаха 44 души, а общият брой на смъртните случаи достигна 5247. Най-голям брой смъртни случаи за 24 часа бе регистриран във вторник - 82 души изгубиха битката с болестта. Положението в интензивните отделения на болниците обаче е тежко, като вчера под интензивни медицински грижи се намираха 607 пациенти, отбелязва изданието.

Румънският премиер Лудовик Орбан ръководи вчера за първи път заседание на правителството, след като излезе от изолация след втори негативен тест за коронавирус, съобщават днес румънските вестници. Орбан се самоизолира в началото на седмицата, след като стана ясно, че е участвал в телевизионно предаване с водещ, който впоследствие бе диагностициран с COVID-19.

Орбан призова министъра на вътрешните работи Марчел Вела да задейства и да популяризира "зелен телефон", за да може властите да насочват контрола на противоепидемичните мерки в зависимост от сигналите, които получават от гражданите. Държавният секретар в министерството на вътрешните работи Раед Арафат предупреди, че маската на лицето може скоро да стане задължителна навсякъде, пише още "Ромъния либера".

"Към момента имаме задължителна маска на места с големи струпвания на хора и в определени часови пояси, но вече видяхме, че се обсъжда в някои окръзи маската да стане постоянна във всички обществени пространства. Ясно е, че можем да стигнем и до това", коментира снощи пред телевизия Диджи 24 Раед Арафат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови