"Трансперънси": 19 на сто от българите плащат подкупи за здраве

Най-корумпираните правителства са в България и Хърватия, най-некорумпираните - в Дания и Финландия

Дойче Веле 16 юни 2021 в 16:20 1728 0

Снимка gettyimages

Най-корумпираните правителства са в България и Хърватия, най-некорумпираните - в Дания и Финландия, сочат данните от най-новото проучване на "Трансперънси интернешънъл" цитирано от Дойче веле. 

Всеки пети българин е дал подкуп, за да си осигури услуга в публичната сфера. Това става ясно от "Глобалния европейски барометър на корупцията", публикуван от "Трансперънси Интернешънъл". С 19 процента страната се нарежда на второ място по този показател в Европейския съюз след Румъния (22 на сто). Най-голям процент от анкетираните българи са платили подкуп в болници (19 процента), на полицията (15 процента) или в учебни заведения (11 на сто).

В Западна Европа не доплащат за здраве, но използват връзки

В общоевропейски план подкуп за достъп до публични услуги са платили едва шест на сто от населението. Около 30 процента от всички европейци обаче са използвали лични контакти, за да си осигурят достъп до здравни услуги. Тези стойности са изключително притеснителни във времената на пандемия, отбелязват от организацията.

"Може да се окаже фатално за живота, ако хора с връзки получават ваксина срещу Ковид-19 или лечение преди тези, които имат по-спешна нужда", предупреждава директорката на "Трансперънси Интернешънъл" Делия Ферейра Рубио.

За българите най-корумпирани са политиците, за германците - бизнесмените

48 процента от българите смятат, че в последните 12 месеца корупцията се е увеличила. Като най-корумпирани те посочват депутатите (67 процента), президента или премиера (56 на сто). И ако в Дания или Финландия само 12 респективно 16 процента са на мнението, че в правителството им има корупционен проблем, в България процентите са 90, а в Хърватия - дори 92.

За сравнение - в Германия с това твърдение се съгласяват 34 на сто, тези, които смятат, че през последната година корупцията се е увеличила, са 26 процента. Като най-корумпирани обаче те посочват бизнесмените (35 процента) и банкерите (29 на сто) в страната. Едва три процента от германците определят нивата на корупцията в съдебната система и полицията като особено високи. В България точно тези сфери посочват съответно 40 и 34 на сто от анкетираните.

53 на сто от европейците смятат, че властта обслужва частни интереси

Според 68 процента от българите, решенията на правителството се ръководят от интереса на малка привилегирована част от обществото. На първо място в този вид статистика е Словения, където 70 на сто казват, че управляващите обслужват определена група хора за сметка на общия интерес. С най-ниски стойности са скандинавските държави - Финландия (28 процента), Дания (25 процента) и Швеция (20 на сто).

В общоевропейски план едва една трета от хората смятат, че правителството се съобразява с тяхната гледна точка, когато взема решения. Над половината пък са уверени, че властта се ръководи от частни интереси.

В проучването на "Трансперънси Интернешънъл" са участвали 40 хиляди души от всички държави членки на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови