Тайнствената руска ракета 9M729

Роман Гончаренко - DW Последна промяна на 07 декември 2018 в 08:11 7572 3

През октомври т.г. американският президент Доналд Тръмп обяви изтеглянето на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие. Но Вашингтон продължи да работи в тази посока: след срещата на външните министри на страните от НАТО, Алиансът застана на страната на САЩ и също обвини Москва, че нарушава договора за разоръжаване от 1987 година, забраняващ всички наземно базирани балистични ракети с радиус на действие между 500 и 5 500 километра.

В същото време Вашингтон постави ултиматум на Москва: ако до 60 дни не започне отново да спазва поетите по този договор ангажименти, САЩ ще се оттеглят от него. Преди това Пентагонът е информирал партньорите си от НАТО, че конкретно става дума за руската ракета "Новатор 9M729", която в НАТО е позната още като SSC-8.

Как започна всичко

Още от 2014 година съществуват подозрения, че Москва нарушава Договора за ракетите със среден обсег. Тогавашният президент Барак Обама е уведомил за това руския си колега Путин в писмо, последвали са и няколко срещи на ниво технически експерти, но гласност на проблема е дадена чак от сегашната администрация във Вашингтон. Твърди се, че изпитанията на ракетата са започнали още през 2008 година.

В Русия почти няма официална информация за новата ракета, разработена от ракетостроителния концерн "Новатор" в Екатеринбург. По данни на американското разузнаване, ракетата, която може да носи както конвенционални, така и ядрени бойни глави, е трябвало да бъде направена така, че да прилича на други ракети - например на тактическата ракета земя-земя от типа "Искандер".

В хода на дискусията около тайнствената руска ракета шефът на американското разузнаване Даниел Коутс обвини Русия, че е "прикрила истинския характер на тестовете и техническите възможности на новата ракета". Коутс описа освен това как точно е действала Русия: възползвала се е от факта, че Договорът за ракетите със среден обсег не забранява тестването на ракети, които са разработени не като незамено базирани, а за военноморските или военновъздушните сили. Според Коутс, Русия е извършила две пробни изстрелвания - веднъж от наземна и веднъж от мобилна установка, съответно на разстояние много над и малко под 500 километра.

"Ако казаното от Коутс е вярно, това означава следното: Русия е искала да скрие факта, че е тествала една наземно базирана ракета в открито нарушение на Договора за ракетите със среден обсег на действие", казва за ДВ руският журналист и военен наблюдател Александер Голц.

9М729 - пряка заплаха за Европа?

Американците не посочват какъв е обсегът на новата руска ракета, но изглеждат напълно убедени, че тя нарушава Договора за забрана на ракетите със среден обсег на действие. Във Вашингтон смятат освен това, че новата ракета вече е въведена на въоръжение. Според Даниел Коутс, тя представлявала "пряка заплаха" за обширни райони в Европа и за части от Азия. Както посочват американски военни експерти, в случая става дума за малка, мобилна ракета, която по всяка вероятност е много трудно откриваема.

Русия не отрича, че разполага с ракети от типа 9М729, но настоява, че по никой начин не е нарушила Договора за ракетите със среден обсег на действие. Руското военно министерство отказва коментар по темата.

Б. ред. - Статията е от Дойче веле.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3132

3

zuljin

13.12 2018 в 06:50

За най същественото в случая май нямаш коментар, тъпак???
Удобно пропусна атомните бомби...

3000

2

Peter Vlahov

07.12 2018 в 18:17

"Не Русия се вживява в ролята на световен жандарм!!!" - само дето окупира Източна Европа, Афганистан и части от Япония, а в по-ново време- Грузия и Украина.

"Не Русия организира преврати и вкарва техни хора в новите правителства!!!" - през целия 20-ти век Русия организира в България политически убийства и преврати.

"Не Русия отне земята на коренното население на Америка!!!"- да, в америка не отнема, но отнема в Азия.

"Не Русия започна конфликтите в Близкия изток!!!" - може и да не го е запончла, защото тогава не е съществувала като държава, но през последните два века не е преставала да се намесва.

Разбира се, САЩ вършат същото, но по-умело.

3132

1

zuljin

07.12 2018 в 16:06

"Според Даниел Коутс, тя представлявала "пряка заплаха" за обширни райони в Европа и за части от Азия."

Не Русия тества на два пъти ядрено оръжие срещу цивилни!!!
Не Русия се вживява в ролята на световен жандарм!!!
Не Русия организира преврати и вкарва техни хора в новите правителства!!!
Не Русия отне земята на коренното население на Америка!!!
Не Русия започна конфликтите в Близкия изток!!!
Не Русия създаде и спонсорира Ислямска държава!!!

Ало, дойче сере... хората не са малоумни като грантаджийските ви ДЖурналя!!!