Макрон и игричките на Путин

Еманюел Макрон знае много добре какво може да очаква от Владимир Путин и надали ще се остави да бъде изигран. Вместо да се занимава с игричките на руския президент, Макрон му казва в прав текст какво очаква от него

Барбара Везел/DW Последна промяна на 30 май 2017 в 12:31 13469 5

Снимка Кремъл

На първата официална среща между Путин и Макрон не се проведе състезание за най-силно ръкостискане. Двамата си подадоха вяло ръка, изчакаха търпеливо фотографите да си свършат работата, след което се оттеглиха да разговарят. Френският президент знае отлично, че руският му гост всъщност би предпочел в Елисейския дворец да се разпорежда някой друг.

Еманюел Макрон явно е твърдо решен да следва линията на Ангела Меркел в официалните си контакти с Москва и с президента Путин. С Русия трябва да се поддържа контакт, да се провеждат срещи и да се разговаря за проблемите. Пределно ясно е обаче, че от това няма да излезе никакво приятелство.

Само Тръмп играе в полза на Путин

За разлика от Доналд Тръмп, младият френски президент изглежда вече напълно пораснал. Той няма намерение да се занимава с дреболии като подривната дейност на Москва в ожесточената френска предизборна кампания. При това Путин беше приел демонстративно в Кремъл опонентката на Макрон - Марин льо Пен, за чиято партия е известно, че получава финансова подкрепа от Москва.

Междувременно обаче стратегията за дестабилизиране на Европа чрез поддържането на дяснорадикални политици се провали. Австрия устоя на бурята, от Геерт Вилдерс в Холандия не излезе нищо, а след него се провали и Марин льо Пен във Франция. Само Тръмп играе засега в полза на Путин, създавайки смущения в северноатлантическите отношения.

Руските хакери, които направиха опит да публикуват личната кореспонденция от електронната поща на Макрон и така да предизвикат скандал в последната минута преди изборите, също се провалиха. Вече беше прекалено късно, за да се влияе на изборните резултати.

Вместо да се занимава с игричките на руския президент, Еманюел Макрон просто му казва в прав текст какво иска от него. Например: нова среща във "Нормандския формат" - за обсъждане на кризата в Украйна и неспазването на Минските договорености. Френският президент изпрати ясно послание и във връзка с войната в Сирия: ако Асад отново използва химическо оръжие, Франция ще реагира незабавно. А за разлика от Обама, на Макрон може да се разчита, че говори това, което мисли. Същото се отнася и за предупреждението на Макрон, че руското правителство трябва да зачита правата на малцинствата и на гражданите. След срещата между двамата бе казано, че "дискусията е била много открита и пряма". А това означава, че Путин и Макрон не са си спестили нищо.

Макрон знае какво да очаква

Преди разговора с кремълския шеф, френският президент беше заявил, че забелязва определена логика в упражняването на властта при Путин, Ердоган и Тръмп - логика, която обаче изобщо не го впечатлява. Но ето, че в Париж руският гост опита с друго - с чар, защото двете страни трябвало да преодолеят недоверието помежду си.

Макрон обаче знае отлично какво може да очаква от човек като Путин. С поканата към него, френският лидер направи опит да го спечели отново като партньор за намирането на решение на международните конфликти. Но това функционира само тогава, когато обслужва и интересите на Путин. Френският президент е наясно с това и надали ще се остави да бъде изигран от Путин. В лицето на Макрон германската канцлерка определено ще има един силен партньор в политиката си спрямо Русия.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7671

2

Hissarion

30.05 2017 в 13:38

Пропагандата на мах. Макрон е новия Обама, само че без харизмата на втория.

38250

1

Denis Rizanov

30.05 2017 в 13:23

Какво стана с арестувания мальчик дето уж рецитирал някакви стихове пред отворена раница на улица в Москва?
Путин разпъна ли го вече на кръст?