Една пропаднала империя. Три сценария за бъдещето на Русия

Ксения Полска - DW 13 януари 2023 в 22:48 11281 6

Владимир Путин

Снимка Кремъл - пресслужба

Владимир Путин

След войната в Украйна Русия ще отслабне във военно, икономическо и геополитическо отношение, но това не означава, че тя ще стане по-малко опасна за своите граждани и за Европа, констатира в доклад Ана Каприле, политическа анализаторка в изследователската служба на Европейския парламент. Пред ДВ тя заявява, че перспективата за демократични промени в Русия е много далечна, а страната я очаква съдбата на другата провалена държава на световната карта - "гигантската Северна Корея". "Във всеки случай една пропаднала империя", казва Ана Каприле.

Първият сценарий: тоталитаризъм

Според Ана Каприле съществуват три сценария за бъдещето на Русия, като първият вече е в ход. Съгласно този сценарий режимът на президента Владимир Путин еволюира в уродлива версия на самия себе си към свръхавторитарен, свръхцентрализиран, полутоталитарен или тоталитарен режим.

Все по-строгите репресии, както и вероятното въвеждане на военно положение ще позволят на федералните и на регионалните власти да отвърнат на изискванията на войната, сред които и една нова мобилизационна вълна. Паралелно интензивно ще се разширяват програмите за идеологическа обработка, насочени най-вече към младежта.

"Руските аналитични центрове вече са подготвили проект с различни модели за развитието на този сценарий с красноречиви названия. Най-перспективният, според авторите им, е "СССР 2.0", а най-спорният - "Нация Z". Засилването на и без това свръхцентрализирания и свръхтоталитарен режим може да доведе до парализа на процеса за взимане на решения от страна на Кремъл с фатални последствия, особено на бойното поле", прогнозира Каприле.

Вторият сценарий: колапс

Това може да активира втория сценарий - колапс. "Военните неуспехи и кризи, нарастващото усещане за изоставеност сред обезправените групи и региони ще отслаби не само поддръжката за регионалните и икономическите елити, но и общественото доверие в сегашния режим, което ще доведе до неговия крах", казва анализаторката и уточнява, че изходът ще зависи и от развоя на войната.

Режимът би могъл да избегне този крах само ако замени Путин с нова фигура с повече възможности за маневриране. С благословията на спецслужбите това назначение може да изведе Русия от задънената улица, извършвайки своевременна политическа маневра - по инициатива на Путин и с негово съгласие на базата на мними или реални проблеми със здравето му, допуска Каприле.

Ако президентските избори през 2024 в условията на военно положение не бъдат отложени, именно те могат да доведат до смяна на върха под прикритието на законността, като на власт останат същите елити, казва анализаторката. Но смяната на Путин може да се окаже и невъзможна - ако борещите се за власт страни се блокират взаимно или ако към този момент стане невъзможно да се продължи войната. В този случай, предполага Ана Каприле, колапсът може да бъде последван от период на неконтролируем хаос с лидери като Евгений Пригожин и Рамзан Кадиров.

Третият сценарий: разпад

Оттам нататък в доклада е отбелязано, че ситуацията може да се развива в противоположни посоки и да доведе или до реална смяна на сегашната власт, или до подем на крайно десните движения, които набират сила вследствие на военната реторика.

Това на свой ред може да доведе до малко вероятния, но много опасен трети сценарий - до разпада на Руската федерация. "Държава с 85 съставни части и над 150 етнически групи има голям потенциал за частична фрагментация, макар да не мисля, че това ще стане чрез преговори между съставните части - по-скоро ще бъде разпад в условията на властови вакуум", казва Каприле.

Сценарият за Украйна е по-разбираем, казва още експертката. Въпреки войната и несигурността, пред Украйна се открива път: Европейският съюз ѝ предостави статут на кандидат за членство. "Не се знае кога тя ще може да се присъедини към ЕС и колко сложно ще бъде това, но за разлика от случая с Русия това е конкретен сценарий", заключава политоложката.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2608

6

order

17.01 2023 в 12:03

Мдааа Дааа...
А един дето командва генералите и професорите каза, че има две решения на днешната ситуация ...
или мир под условията на Путин
или няма да има свят!!!!

2172

5

Johnny B Goode

14.01 2023 в 10:57

Пешко, много си зле, бе.
Виж цената на нефта и газа преди да си пляснеш полюцията.

-5839

4

Не знам, навярно си вярват, като гледам реакциите на тролчетата. А разни дегенерати и предатели избягали в Европа пишат такива бълвочи за жълти стотинки иначе ще умрат от глад.
Русия е по- обединена отколкото беше преди, но това няма да го кажат такива медии. Петата колона се изнася към работодателите си, обществото се плотява и прочиства. Икономиката минава на военен режим. Продават 3 пъти по- малко нефт за 3 пъти повече пари отколкото преди войната. Има и друг сценарии, Русия побеждава а Окрайна престава да съществува,а народа в ЕС му писва на шлифера от продажните управници и санкции и ситуацията в Европа се променя към по- добро. Ще видим кой е прав.

210

3

Merc

14.01 2023 в 09:37

На восточной окраине Соледара бойцы ЧВК Вагнер открыли огонь по десантникам ВС РФ. Десантники ВС РФ с большими потерями отошли на ранее занятые позиции.

Циркът продължава .

2608

2

order

14.01 2023 в 07:12

И споко ...от историята се знае, че ПОБЕДИТЕЛЯТ не го съдят, ПОБЕДИТЕЛЯТ взима всичко, той определя условията за мир, той определя и бъдещето и репарациите. А загубите се плащат от капитуланта...
А войната тя е между ФАЩ и Русия... там трябва да има мир и разбирателство укрите са само пушечното месо на байизкукуригал!!!!
Но трябва вече да е ясно, че светът не е еднополюсен и ФАЩ вече не е това което беше... така че споко!!!

1236

1

БотоксПутю

14.01 2023 в 00:15

Най-добрият катализатор за разпада на туй допотопно образувание, наречено РСФСР да се разпадне е Кавказ. Достатръчна е неутрализация на Кадиров и кликата му.

Навремето ходът на Путю след убийство на дъртия Кадиров и на другия ден докарване на младия по анцуг в Москва и обявяването му за гаулайтер на Чечня спаси Елциновия разпад.