В Германия измислиха как да спрат руснаци и беларуси

OFFNews 10 април 2023 в 21:32 19847 1

Нанси Фезер

Снимка Getty Images

Нанси Фезер подсказа как да продължат санкциите срещу агресорите

В Германия намериха решение как да не допускат участие на руски и беларуски спортисти на международни състезания въпреки препоръките на международния олимпийски комитет (МОК).

Просто ще им бъдат отказвани визи за допускане до страната, става ясно от изявление на министърът на вътрешните работи Нанси Фезер, цитирана от Дойче Веле.

Припомняме, че МОК препоръча на международните федерации да допускат руснаци и беларуси при редица условия - да не подкрепят войната срещу Украйна и да не са част от военните формирования, както и да се явяват под неутрален флаг.

Това беше възприето като пробив в полза на диктатора Владимир Путин и срещна съпротива, но някои федерации, особено боксовата (б.р. тя се ръководи от руснака Умар Кремльов), приеха с възторг идеята. Допускът на спортисти от страните-агресор обаче може да доведе до бойкот от други страни и в крайна сметка пропагандисткият ефект да не бъде постигнат.

"Страните, домакини на големи спортни състезания не са с вързани ръце. Те контролират издаването на визи и могат само да преценят дали руснаци могат да участват", каза Фезер.

Тя отбелязва също, че предоставянето на Путин на нова пропагандистка трибуна ще е предателство към ценностите на спорта и ще е в ущърб на украинските спортисти.

"Съвършено неприемливо е спортистите от Украйна да се срещат с атлетите от страните, които избиват мирни жители в родината им", подчерта Фезер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

1

SEVEN ELEVEN

11.04 2023 в 10:48

Дали нашето правителство ще даде визи на руски и беларуски спортисти за участие на световната купа за жени по фехтовка на 5,6 и 7 май в Пловдив,ако има заявки от тези страни?
Провеждането на това състезание по-рано беше отменено от Германия,тъкмо поради тази причина.