Ти си нашият шампион, Новак! Десетки посрещнаха Джокович на летището в Белград (снимки)

Александра Маркарян 17 януари 2022 в 14:41 7449 0

Снимка Сем. Джокович/Туитър

"Ти си нашият шампион, Новак!" - скандираха десетки сърби на летището в Белград при пристигането на световния №1 в мъжкия тенис днес по обяд след депортирането му от Австралия заради липса на COVID ваксина. Поддръжниците му го посрещнаха с песни и развети национални флагове.

Снимка: Сем. Джокович/Туитър

Новак Джокович се прибра в родината си Сърбия, след като загуби обжалването на решението на австралийския министър по миграционните въпроси Алекс Хоук, който анулира визата му с мотива, че присъствието на неваксинирания тенисист създава обществена опасност. Джокович, който пристигна в страната с виза, издадена на база медицинско изключение, се надяваше да спечели 10-а титла от започналото тази нощ Открито първенство на Австралия. Сега той е изправен пред риска три години да не може да влезе в страната. Ако се ваксинира, срокът може да бъде съкратен - обеща министър-председателят на Австралия Скот Морисън.

Снимка: Сем. Джокович/Туитър

Само ваксинирани тенисисти и на Roland Garros. Ще пуснат ли Джокович?

През нощта в Белград имаше и демонстрация в подкрепа на тенисиста, а името "Ноле" беше изписано на фасадата на най-високата сграда в града на фона на сръбския трикольор.

Снимка: Getty Images

34-годишният носител на 20 титли от Големия шлем може да бъде спрян от участие и на втория от четирите турнира от Големия шлем - Roland Garros. Докато правният екип на Джокович се бореше за оставането му в Австралия, Франция обяви, че световният №1 е добре дошъл на френска земя и неваксиниран. Днес обаче това послание бе обърнато на 180º. Всички тенисисти ще трябва да бъдат ваксинирани, ако искат да се състезават на Откритото първенство на Франция, обяви министърка. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови