Путин жертва Исинбаева срещу Олимпиада

Ивайло Йолчев 19 май 2017 в 12:06 6740 3

Елена Исинбаева ще бъде махната от ключова позиция в руския спорт, голямата атлетка се явява пречка за изчистване на отношенията с WADA, съобщиха от Световната антидопингова агенция.

Двойната олимпийска шампионка хич не си мълчи. Красавицата, която се оттегли от овчарския скок, критикува наказанията срещу руските атлети. Елена е близка със самия Владимир Путин, така че не се трогва лесно.

Самата Исинбаева беше наказана да не участва на Олимпиадата в Рио. Санкцията на Русия може да падне след ноември, когато има обжалване. Ченгетата от WADA обаче са категорични - Елена трябва да напусне веднага поста си на шеф в руския антидопингов център.

След като бившият президент на световната организация Дик Паунд се опълчи срещу присъствието на Исинбаева, Роб Кьохлер, шеф на комисия, беше ясен: "До 31 май тази личност ще изчезне".

WADA също така ще представи и нови правила, които позволяват директни наказания са прегрешили федерации или национални олимпийски комитети. Миналата година организацията препоръча изключване на руските атлети от Игрите в Рио. МОК обаче остави всяка асоциация да решава сама.

WADA иска правилото да влезе в сила от първи януари, 2018 година. Така Русия ще може да бъде изхвърлена директно от Олимпиадата в Сочи, ако стъпи накриво. Хее-Бом Лий, президент на организационния комитет на Пьончан, потвърди:

"Искаме чисти игри. Знам, че в Русия вършат огромен обем работа, за да покрият критериите. Аз съм убеден, че Русия ще успее. Ние ги приветстваме с добре дошли". Тези реформи според WADA изключват присъствието на Исинбаева като шеф в руската антидопингова агенция. 

Жестоките мерки включват още достъп на ченгетата до затворените градове, където се готвят спортистите. Също така моментално предоставяне на биологичните паспорти. 

Сър Крейг Рийди, шеф на WADA, сподели, че очаква всичко да бъде изчистено до ноември. "Бордът реши, а аз съм сигурен в добрите намерения, че Русия ще вземе предвид нашите малки условия.

След това ще стартира тестова програма, която е част от пътя към пълно изчистване. Очаквам това да се случи през юни".

Дик Паунд, първият президент в историята на WADA, обаче не беше такъв оптимист. "Русия определено се гаврят с нас, като поставят състезателя по овчарски скок на работа", каза той, "Това е показване на среден пръст".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови