Отказа и единият бъбрек на Наим, но ще живее с нов черен дроб

OFFNews Последна промяна на 27 септември 2017 в 21:24 7180 1

Наим Сюлейманоглу се бори за живота си. Великият щангист е идол в Турция, така и в родната му България. Затова лично докторът на Джобния Херкулес Мехмет Емин Гюнеш разкри какво е състоянието му в момента, пише Gong.bg.

Наим беше приет в интензивното отделение на най-добрата болница в Истанбул в понеделник с чернодробна недостатъчност. В момента и единият от бъбреците му е отказал, но лекарите остават оптимисти, ако се извърши спешна трансплантация на черен дроб.

"Приехме Наим Сюлейманоглу в интензивното отделение преди два дни, диагнозата беше цироза. Затова се наложи да го поставим в медикаментозна кома, но го извадихме частично от нея в ранните сутрешни часове във вторник", съобщи лекарят.

"Лично президентът на Турция, министър-председателят, спортният министър, здравният министър и стотици официални лица искат ежечасно информация от нас за състоянието му. Самият Наим е в съзнание, знае къде се намира, осъзнава състоянието си, което е добре", разкри още докторът.

Той даде и подробности за здравния статус на великия щангист: "Не може да се каже нищо категорично, защото процесът по лечението му е дълъг. Сложили сме му катетър, което е важно за нас. Причината е, че един от бъбреците му отказа да функционира. Но има подобрение в чернодробната функция, което е добре".

"Искам за оттрека информациите, че диша с помощта на дихателен апарат. Трансплантацията остава единственото решение, вече сме направили предварителните изследвания за възможността това да се случи", поясни още лекарят.

"Трансплантацията е важна, но по-важно е общото състояние на пациента. А засега то позволява да му присадим черен дроб. Стабилизирали сме го и сме го подготвили за манипулацията", сподели д-р Гюнеш.

Според медиците в Турция, общото състояние на Наим Сюлейманоглу би му позволило да живее нормално живота си, ако чернодробната трансплантация бъде осъществена навреме и се намери подходящия донор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови