Олимпийските игри в Токио може да бъдат отложени с 1 или 2 години

Това твърди един от членовете на изпълнителния съвет на японския организационен комитет, който обаче не се е събирал, за да обсъжда евентуалното влияние на коронавируса върху Игрите

OFFNews 11 март 2020 в 09:18 3597 0

Ако Олимпийските игри не могат да се проведат това лято в Токио заради епидемията от коронавирус, най-реалистичният вариант би бил те да бъдат отложени с една или две години. Това казва един от членовете на изпълнителния съвет на японския организационен комитет, цитиран от „Уолстрийт джърнъл“

Съветът не се е събирал от месец декември насам, тоест от преди избухването на епидемията от коронавируса и не е обсъждал влиянието на вируса върху Игрите, казва Харуюки Такахаши в интервю за изданието.

Той твърди, че други алтернативи, като олимпиада без зрители или пълната ѝ отмяна, ще доведат до значителни финансови загуби, което прави отлагането им най-подходящият вариант.

"Не мисля, че Игрите могат да бъдат отменени. По-скоро да се отложат", заяви Такахаши.

По-рано Ройтерс, позовавайки се на Националния олимпийски комитет на Гърция, съобщи, че церемонията за запалването на олимпийския огън ще се проведе без журналисти и зрители. Проявата е насрочена за 12 март.

Евентуално преместване на олимпиадата може да доведе до нови квалификационни турнири. Има вариант Игрите да бъдат преместени няколко месеца след провеждането на Зимните игри през 2022 в Пекин.

Олимпиадата в Токио трябва да се проведе между 24 юли и 9 август тази година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови