Карпов стана кръстник на шахмата в Горна Оряховица

OFFNews 18 юни 2017 в 17:12 2683 0

Снимка regnews.net

Световният шампион Анатолий Карпов откри шахматна зала в Горна Оряховица и подари на младите състезатели 10 комплекта игрални дъски и часовници, пише regnews.net.

С пожелание от тук да излезе бъдещ световен шампион в шахмата, легендата направи по няколко хода с 18 момчета и момичета. След това дълго раздава автографи и се снима с десетките си фенове, дошли да се докоснат до шампиона в горнооряховския Младежки дом.

От няколко дни Анатолий Карпов е на посещение в България в качеството си на депутат от Държавната дума на Русия по покана на националното ръководство на "Атака". При всяко от посещенията си той не пропуска да се срещне с шахматната общност и да даде напътствия на клубовете и младите шахматисти.

"България има традиции в шахмата и аз с удоволствие си спомням за срещите си с някои български гросмайстори, като Ерменков например. Спомням си и един страхотен европейски шампионат в Пловдив.

Беше отдавна, преди 34 години и аз бях световен шампион по онова време. След първенството останахме десет дни в България. Имам хубави спомени. И сега имаме добри перспективи за сътрудничество.

Много руски граждани избират да почиват и да живеят в България. По Черноморието вече създаваме шахматни школи. Засега имаме две – в Албена и Поморие. Там заедно играят руснаци и българи.

Не жалете време за децата и за шахмата, обърна се Карпов към родителите. Шахматът развива паметта и подобрява концентрацията. Времето, което децата прекарат над шамхатната дъска, после ще спестят при ученето на уроците, защото ще мислят по-бързо и по-добре", каза световният шампион.

Вчера Анатолий Карпов бе на посещение в Стара Загора и Велико Търново, а днес на Горна Оряховица и Свищов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови