Четирима алпинисти са загинали под Еверест за седмица

OFFNews 24 май 2019 в 09:03 2201 0

Четирима алпинисти са загинали под Еверест в рамките на последната седмица заради засиления трафик към върха.

54-годишният американец Доналд Кеш е колабирал от височинна болест, след като е покорил най-високия връх на планетата. Компанията, организатор на изкачването му - "Пайъниър Адвенчърс", разкрива, че тримата шерпи с него са се опитали да го върнат към живот и свалят до лагер 4, но той е колабирал отново и е починал.

"Той сбъдна мечтата си да покори седемте върха (б.р. това са седемте най-високи континентални върхове. "Севън съмитс съмитър" (Покорител на 7-те континентални първенци”) или „Колекцията на богаташите” е една от големите цели за много алпинисти и авантюристи)", написа дъщеря му във Фейсбук.

Индийска алпинистка също е починала на слизане от Еверест. При нея причините също са породени от дългото чакане за изкачване и слизане от върха, тъй като заради хубавото време има много алпинисти под Еверест, които се опитват да го достигнат.

Други двама пък са загинали преди седмица. Индиец е бил открит мъртъв в палатката си, а ирландец вече седмица не може да бъде открит и се смята, че също е загинал.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови