Французи обвиниха Сергей Бубка в купуване на избори

OFFNews 20 септември 2017 в 17:38 2069 0

Огромното разследване на френския Le Monde за корупция в световния спорт застигна и легендата Сергей Бубка. Великият състезател на овчарски скок сега е вицепрезидент на Международната асоциация по лека атлетика (IAAF) и член на МОК.

Украинецът е заподозрян в нечисти сделки. Според изданието те се свързани с участието на сина на бившия президент на асоциацията Ламин Диак - Папа Масата Диак, както и с бившия председател на Руската федерация по лека атлетика (ВФЛА) Валентин Балахничев.

Le Monde твърди, че по данни от разследващата корупцията в IAAF френска прокуратура през юни 2009 година Сергей Бубка е превел 45 000 долара през офшорната компания New Mills Investments, чийто бенефициент по това време е заемащият поста ковчежник на асоциацията Балахничев.

В материала се уточнява, че скоро след превода на Бубка въпросната New Mills Investments е изпратила почти аналогична сума на Папа Масата Диак - $45 033.

Балахничев подаде оставка от поста председател на ВФЛА през 2015 година във връзка с допинг скандала с руските лекоатлети. През януари 2016-а Етичната комисия към IAAF взе решение да го отстрани до живот от спортни прояви. Арбитражният спортен съд в Лозана (CAS) потвърди това решение през август 2017-а.

Финансовата прокуратура във Франция работи по разкриването на глобална корупционна схема около Папа Масата Диак, свързана с подкупване на членове на МОК и IAAF. Според прокурорите има признаци, че парите са били давани за купуване на гласове при избора на градовете, домакини на олимпийски игри и други големи състезания.

Гласуването за избора на Рио де Жанейро за олимпийска столица на летните игри 2016 г. стана на 2 октомври 2009 г. Наскоро Бубка изказа удовлетворение и от избора на МОК на Париж и Лос Анджелис за олимпийски домакини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!