Арестуваха шефа на испанския футбол за корупция

Вияр, който е и вицепрезидент на ФИФА, купувал гласове, за да бъде преизбран

OFFNews 18 юли 2017 в 13:10 1853 0

Снимка Facebook

Президентът на Испанската футболна федерация Анхел Мария Вияр е арестуван тази сутрин заедно със сина си Горка, пишат медиите в Испания.

Антикорупционната операция е била организирана от Испанския Върховен съд и ръководена от съдия Сантяго Педрас, докато местната полиция е извършила арестите.

Анхел Мария Вияр, синът му Горка, и още един ръководител от футболната централа са били задържани по подозрения за фалшифициране на документи, корупция и злоупотреба.

Акцията се провежда само два дни преди Конгреса на испанската футболна централа, който трябва да се проведе в четвъртък от 11:30 часа и да утвърди календара за новия сезон в Примера дивисион.

Според разследването, Вияр е облагодетелствал регионални директори, използвайки средства от Испанската футболна федерация.

Предполага се, че той е извършвал тези дейности, за да си осигури подкрепа на изборите за президент, които спечели през май.

67-годишният бивш испански национал бе преизбран за осми път за президент на федерацията, като заема поста от 1988 година. Той е сред най-влиятелните хора и в световния футбол. Той е вицепрезидент на ФИФА, също така изпълняваше длъжността временен шеф на УЕФА, докато течеше разследването срещу Мишел Платини.

Не може да му се отрече, при Анхел Мария Вияр испанският футбол достигна космически висини. Националният тим спечели две европейски и една световна титла.

Синът му Горка (на снимката) пък беше генерален директор на Южноамериканската футболна конфедерация, но се оттегли миналата година. Той беше обвинен в рекет от куп уругвайски клубове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови