Сакраменто Кингс изкушава Везенков със 7,7 милиона долара годишно

OFFNews 01 юли 2023 в 14:35 2230 0

Баскетбол

Снимка БК Олимпиакос

Везенков има малко време да помисли върху предложението

Официалната оферта от Сакраменто Кингс към Александър Везенков вече е представена, съобщи специализираното издание eurohoops.net. Предложението от тима от Националната баскетболна асоциация (НБА) към българския национал включва годишна заплата близо до възможните 7.7 милиона долара, а окончателното решение на Везенков дали да се насочи към НБА или да остане в настоящия си тим Олимпиакос (Гърция) се очаква в следващите часове.

27-годишният българин започва кариерата си в страната, в която е роден – Кипър, преди да се премести в Гърция и да заиграе за Арис (Солун). Той бързо се утвърждава като обещаващ млад талант и привлича вниманието на европейските клубове.

През 2015 година Александър Везенков подписва договор с испанския Барселона, един от най-успешните баскетболни отбори на Стария континент. По време на предстоя си при каталунците българинът показва реализаторските си способности, но не получава възможност да разгърне потенциала си.

Избран е под номер 57 в драфта на НБА през 2017-а от отбора на Бруклин. Нетс преотстъпиха правата Везенков на Кливланд през 2021-а, а преди година те бяха придобити от Сакраменто.

Александър Везенков преминава в гръцкия Олимпиакос през 2018 година – друг от именитите европейски баскетболни клубове. Превръща се в основен реализатор и играе важна роля в състава. С Олимпиакос на два пъти участва във Финалната четворка на Евролигата, а през миналия сезон спечели няколко индивидуални награди, ставайки първият българин, който печели наградата за Най-полезен играч (МВП) в най-престижния европейски клубен баскетболен турнир за мъже.

Преди това Везенков спечели приза за Най-добър реализатор в Евролигата и попадна в Идеалния отбор за сезона. Националът бе избран и за Най-полезен състезател за състезателната година и от Асоциацията на играчите в Евролигата (ЕЛПА).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика