"Българска" следа във възхода на Карякин

OFFNEWS 24 ноември 2016 в 14:17 3048 0

"Българска" следа има зад възхода Сергей Карякин, който е напът да осъществи мечтата на Русия и да върне шахматната корона в страната.

Карякин е роден през 1990 година в Симферопол, на територията на днешна Украйна, но това не му пречи да е руски националист. На 12 години и седем месеца той става най-младият гросмайстор в историята на шахмата, а начален тласък на кариерата му дава българския мениджър Силвио Данаилов, който го взема под крилото си преди 14 години.

"Запознахме се при много любопитни обстоятелства. Това стана през 2002 година, когато предстоеше мач за световната титла между Руслан Пономарьов и Василий Иванчук. Тогава от стоманодобивната компания "Данко" от Донецк, която бе спонсор на Пономарьов, решиха да поканят мен като мениджър на Пономарьов и Веско Топалов като негов треньор в Украйна.

Приехме предложението и заминахме. Там ни заведоха като част от програмата в една школа за талантливи деца. Едно 12-годишно дете - Сергей Карякин, изключително изпъкваше над останалите. От компанията ни казаха: "Вземете го това дете с вас, просто да гледа и да се учи." Ние приехме. Оказа се наистина, че е невероятен талант.

Присъстваше на подготовката, обсъждаше стратегията и за кратко време научи много. В резултат стана най-младият олимпийски шампион в историята на шахмата. Аз не бях изненадан от тези негови постижения, тъй като вече познавах отлично качествата му. Карякин трябва да продължи упорито да работи и вярвам, че след 5-6 години ще бъде един от претендентите за световната титла", коментира Данаилов през 2005 година в кулоарите на супертурнира "М-Тел Мастърс".

От това талантливо дете е останало много малко днес. През 2009 г. Карякин получава руско гражданство от тогавашния президент Дмитрий Медведев. Това му дава достъп до повече средства за подготовка, по-добри треньори и широк кръг от спонсори. Оттогава неведнъж е Сергей е афиширал, че се чувства руснак, а не украинец. Изказванията му по повод присъединяването на Крим към Русия бяха доста крайни. Това накара западният печат да му лепне прозвището "шахматния Путин".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews