Путин следи мача за шахматната корона

OFFNEWS Последна промяна на 24 ноември 2016 в 13:59 2123 1

Президентът на Русия Владимир Путин следи много отблизо мача за световната титла по шахмат между Сергей Карякин и Магнус Карлсен.

Двубоят се води в Ню Йорк и след изиграването на първите девет партии резултатът е 5:4 точки в полза на родения в Симферопол Карякин.

"Цялата страна стиска палци на Карякин. Постоянно информираме президента за развитието на партиите. Той също много иска титлата да се върне в Русия", коментира говорителят на Путин Дмитрий Песков, който беше командирован в Ню Йорк, за да гледа мача отблизо.

Междувременно двамата шахматисти бяха проверени за допинг след поредното реми помежду им в деветата партия. Форматът на мача за титлата е 12 партии или докато един от двамата шахматисти не набере пръв 6,5 точки.

За Русия ще е огромен пропаганден удар да си върне титлата в шахмата. Още от съветско време световната титла в най-интелектуалния спорт винаги е била особено престижно отличие в Русия.

Разказват се легенди за подготовката на Карякин, която била водена от екип от най-добрите руски гросмайстори. С това се обяснява невероятният възход в играта на 26-годишния шахматист, който е №9 в световната ранглиста, но през март победи състезаващия се за американския тим Фабиано Каруана, за да се добере до мача за титлата