Атанас Скатов покори третия най-висок връх на планетата

OFFNews 15 май 2019 в 11:42 2707 0

Алпинистът Атанас Скатов изкачи третия по височина връх на планетата. След 15-часов преход той успя да стъпи на връх Канчендзьонга (8586 м) или по скоро няколко метра под него.

“На върха съм”. Това съобщение изпрати Атанас Скатов от СПОТ устройството си в 04.43 българско време в сряда сутринта.

Кангчендзьонга е считан за свещен от жителите на Сиким и съществува неофициално правило изкачващите го алпинисти да не стъпват на самия върхов купол.

Малко по-късно и от фирмата организатор потвърдиха , че според телефонно обаждане от базов лагер, всички алпинисти в експедицията, общо 23-ма плюс шерпите, са достигнали върха.

След покоряването на върха, алпинистите тръгнаха към долните лагери. Целта е да слязат колкото се може по-ниско в зоната под 7000 метра.

Експедицията беше доста трудна за Скатов, тъй като той се разболя на три пъти по време на изкачването. Въпреки това, сливналията не се отказа да атакува върха.

Връх Канчендзьонга е 7- мият изкачен от Атанас Скатов връх по проекта му за изкачване на Хималайската корона от 14 осемхилядника на планетата. Първият връх, който той успя да изкачи е Еверест през 2014 г. и оттогава до сега е добавил в колекцията си върховете Манаслу (2015); Аннапурна ,Макалу (2016) ; Лхотце и Еверест (2017) и Чо Ойо (2018), който достигна без употреба на кислород и шерп.

През 2017г. Атанас Скатов стана и първият българин успял за завърши проекта “Севън съмитс” за изкачване на 7- те континентални върхове на планетата.

След кратка почивка и възстановяване, в средата на месец юни, следващата цел на алпиниста за този сезон ще бъдат върховете Гашербрум 1 и 2 в планинската верига Каракурум в Пакистан.

Интересно стечение на обстоятелствата е, че в деня на „атаката” излезе от печат и новата пета книга от поредицата “ Над 8000 метра” на Атанас Скатов “ Лхотце и Еверест на един дъх”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови