МОК изхвърли доминираната от руснака Кремльов световна боксова федерация

OFFNews 22 юни 2023 в 15:27 1787 1

Бокс

Снимка Фейсбук на Умар Кремльов

Умар Кремльов закопа ИБА

Международният олимпийски комитет (МОК) изключи от структурите си Международната боксова асоциация (ИБА).

Решението бе гласувано с почти пълно единодушие на проведената в Мумбай 140-а сесия на МОК. В подкрепа на решението гласуваха 69 делегати, един бе против, а десет се въздържаха.

В началото на месеца Изпълнителното бюро на МОК даде препоръка ИБА да бъде извадена от структурите на МОК заради продължаващите проблеми с управлението на боксовата организация.

Те датират от 2017 година, когато Международната боксова асоциация реши да отстрани от поста на президент Чин Куо У. Китаецът се ползваше с отлична репутация в Международния олимпийски комитет, на който бе дългогодишен член. През 2018 година ИБА избра за свой президент узбека Гафур Рахимов, който е свързван с трафик на хероин и организирана престъпност. През 2020 година Рахимов бе заменен от руския олигарх Умар Кремльов, като и двата избора предизвикаха сериозно неодобрение от страна на олимпийското движение.

Въпреки отстраняването на ИБА, мястото на бокса в програмата на Олимпийските игри на този етап не е застрашено, увериха от МОК. Белгиецът Кристоф де Кепер, който е член на Изпълнителното бюро на МОК, каза по време на сесията, че може да гарантира, че спортът ще остане в програмата на Игрите в Лос Анджелис през 2028 година.

Много е вероятно обаче отново МОК да се заеме с организацията на квалификации, както бе за Олимпийски игри в Токио 2020 и както е за предстоящите Игри в Париж 2024. По всяка вероятност основаната наскоро федерация Световен бокс (World Boxing), зад която застанаха САЩ, Великобритания, Нидерландия и Швейцария, ще се опита да заеме нишата, която се отваря след отстраняването на ИБА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика