Затварят 13 дома за сираци до 3-годишна възраст

Вероника Шербанова 21 ноември 2012 в 16:49 4463 0

Десислава Атанасова, министър на здравеопазването. Снимка: БГНЕС
Десислава Атанасова, министър на здравеопазването. Снимка: БГНЕС

13 от всички 31 домове за сираци до 3 години в страната са в процес на затваряне. Това съобщи в сряда министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

Тя присъства на международната конференция „Спиране настаняването на деца до три години в институции: подкрепа на семействата в отглеждането на малки деца”, организирана съвместно с УНИЦЕФ, която се провежда в столицата.

Затварянето на домове за деца се случва заради приетата през 2010 г. стратегия за деинституционализиране, като са определени 8 пилотни домове - в Габрово, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Търговище, Русе и дома „Св. Параскева” в София.

В началото на миналата година беше закрит първият дом за деца до 3-годишна възраст. Той се намира в Тетевен и е преструктуриран в Център за обществена подкрепа.

До края на тази година трябва да бъде затворен дома в с. Широка Лъка, Смолянско, а до края на 2015 г. ще бъдат закрити домове във Варна, Добрич и Плевен.

Закриването на домовете трябва да стане в рамките на 15 години, обясни Атанасова.

През това време ще бъдат реализирани различни проекти, насочени главно към това да се предотврати изоставянето на деца, подкрепа на семействата и децата.

Алтернатива на настаняването в домове за сираци ще бъдат приемните родители, допълни здравният министър.

„От януари до септември тази година са извършени 758 превенции на изоставяне на новородени“, похвали се здравният министър Десислава Атанасова. В родилните отделения е въведена организация, според която служителите са длъжни да подадат сигнал към съответния отдел за закрила на детето, в случай, че родилка възнамерява да изостави детето си, обясни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!