Защо се рекламира ваксина от задължителния имунизационен календар

Последна промяна на 24 юни 2013 в 15:51 11805 15

Ваксина

През последните седмици в медийното пространство се появи реклама на пневмококовата ваксина "Синфлорикс", която повдигна въпроса за задължителните ваксини и доколко са необходими те.

Ваксината "Синфлорикс" е конюгирана полизахаридна ваксина за имунизация срещу остър отит на средното ухо, причиняван от Streptococcus pneumoniae при кърмачета и деца на възраст от 6 седмици до 5 години.

Тя е включена в задължителния имунизационен календар през април 2010 г. и е безплатна за всички деца в България. Ваксината се поставя, когато детето е на 2, на 3, на 4 и на 12 месеца.

След като ваксината е задължителна и безплатна, какъв е тогава смисълът да се рекламира? С този въпрос се обърнахме към фирмата производител "ГлаксоСмитКлайн"

„Целта на рекламата е да се повиши общественото внимание към един наболял проблем, а именно – ползата от ваксините и в конкретния случай – на ваксината „Синфлорикс“, обясниха от компанията. Оттам допълниха, че рекламната кампания е одобрена от Изпълнителната агенция по лекарствата. Цитираха и статистика на Световната здравна организация (ЗСО), според която заболяванията, причинени от S. pneumoniae (пневмококови инфекции), са водеща причина за смърт при деца под 5-годишна възраст. Отитът и синузитът не са животозастрашаващи, но за сметка на това се срещат много по-често. Около 2/3 от всички деца са имали поне един епизод на остър отит преди едногодишна възраст, а 80% са имали такъв до 3 години, като най-уязвими са кърмачетата и малките деца, допълват от компанията.

От "ГлаксоСмитКлайн" посочват, че СЗО препоръчва включването на тези ваксини в имунизационните програми в детска възраст в световен мащаб, като специалистите определят наличните към момента пневмококови ваксини като безопасни и ефикасни.

Задължителната ваксинация с конюгирана пневмококова ваксина се прилага вече четвърта година в България, като употребата конкретно на „Синфлорикс“ е въз основа на препоръка от Министерството на здравеопазването. 

През 2011 г. няма регистриран нито един случай на пневмококов менингит и менингоенцефалит при децата под 1 година, които традиционно са най-уязвимата възрастова група за това тежко заболяване. В последните четири години преди въвеждането на задължителната пневмококова ваксинация са докладвани 16 случая на пневмококов менингит и менингоенцефалит при кърмачета. Преди въвеждането ù смъртността от пневмококов менингит при заболелите деца в България е достигала 44%, коментират още от "ГлаксоСмитКлайн". 

В същото време към OFFNewsсе обърна и наша читателка, която се представи като медицинско лице, но пожела да запазим анонимността й. Според нея рекламата на ваксината "Синфлорикс" е подвеждаща. 

В рекламата за ваксината се твърди, че „защитава от отит“, което не е вярно, тъй като в кратката характеристика на ваксината четем: „Очаква се защитата срещу отит на средното ухо, причиняван от пневмококовите серотипове във ваксината, да бъде значително по-слаба в сравнение със защитата срещу инвазивно заболяване. Освен това, тъй като отитът на средното ухо се причинява от много микроорганизми, различни от серотиповете на Streptococcus pneumoniae във ваксината, очаква се цялостната защита срещу отит на средното ухо да бъде ограничена".

Според сигнала рекламата внушава, че е ефективна, което предполага, че ефективността е категорична и се отнася за всички деца, на които е приложена ваксината, но в листовката към медикамента е записано, че подобно на всяка ваксина, не може да защити всички ваксинирани.

Твърдението, че „ваксинираният Петьо отново има отит“ подвежда хората, че само неваксинираните не боледуват от отит, като в същото време фирмата производител обяснява, че отитът на средното ухо се причинява от много микроорганизми, различни от серотиповете във ваксината, посочва читателката ни.

"Използват се и други рекламни трикове - диктор, който говори от името на лекарка с 15-годишен стаж, използване на бебе в рекламата, внушение за щастие, безметежност и спокойствие след като се ваксинира и т.н.", допълва тя.

„Категорично не съм против ваксините като цяло. Не съм и против тази ваксина. Против съм единствено срещу некоректните реклами, без значение коя е ваксината и кой е производителят. Но в позицията й присъстват всички аргументи на родителите не-ваксиниращи децата си: "Против съм и задължителния характер на ваксините в България. Щом претендираме да сме част от Европейския съюз, редно е ваксините да не бъдат задължителни, а препоръчителни, както е в част от  развитите европейски страни-членки, казва още тя.

Проблемите са много сериозни, родителите с пострадали деца се увеличават, родителите с деца боледуващи от това, за което са ваксинирани, се увеличават. И те с право задават въпроси. Отговорите обаче се наместват в зависимост от случая - ако не настъпи заболяване, срещу което е ваксиниран пациентът, отговорът е: "Заради ваксината е! Действа и е ефективна!"; ако настъпи заболяване, отговорът е: "Ваксината спомага заболяването да протече по-леко"; ако настъпи заболяване със сериозни последици, отговорът е: "Ами или не е ваксиниран пациентът, или... " - и започва едно мънкане... Родителят и неговото дете са изтеглили късата клечка. Ако се получат тежки странични ефекти след ваксиниране, които са описани в листовката и кратката характеристика, дори и тогава отговорът на здравните е: "Не се дължи на ваксината, просто е съвпадение по време." А родителят остава сам да се грижи за увредено дете, да търси отговори, да търси средства и да се надява то да оздравее“, пише още читателката ни.

Читателката ни предупреждава всички, които използват някакъв лекарствен продукт, включително ваксиина, да четат листовката за пациента, да потърсят допълнителна информация и едва тогава да решават дали да го използват или не.

Прилагането на задължителна пневмококова ваксина е една прогресивна стъпка за България, която за съжаление беше предприета доста късно. Тя се прилага отдавна по света, в това число и в почти всички страни членки на Европейския съюз, заяви националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова. 

През 2011 г., една година след въвеждането на тази ваксина, нямаме нито един случай на пневмококов менингит, като това се случва за първи път изобщо. За 2012 г. имаме един случай - на бебе на 7 месеца, което не е било ваксинирано, уточни проф. Кожухарова. 

По отношение на пневмониите и отита регистрацията не е точна и не могат да се цитират данни за тези заболявания. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.08 2013 в 09:41

Тотално против ваксините съм и не ваксинирам детето си. Не е ваксинирано и срещу отит и "О, Слава Богу!" явно сме от 10-те процента не боледуващи от тази болест през първата една година.
Досега плашеха хората, че децата им ще умрат, ако лепнат някоя от вече не съществуващите болести, срещу които има ваксини. Това всъщност е една голяма лъжа, тъй като голяма част от тях минават под формата на лека настинка при деца, което не се отнася за възрастни. Ето и материал http://polezni-linkove.hostzi.com/Bezopasni-li-sa-vaksinaciite-parva-chast.html
Сега измислили ваксина и за несмъртоносната болест отит. Ами, че те, догодина може да измислят и за хрема, означава ли това, че ще ме задължат да си тъпча детето с отрови, за да избегнем една безобидна болест? Извинявайте, но алчността за пари на фармацевтичната индустрия взе да взема огромни размери, не им стигат парите от досега съществуващите ваксини, благодарение на които си докарваме куп други болести (алергии, епилепсия, аутизъм, диабет, алцхаймер, рак и др.) и продължаваме да наливаме пари в ТЕХНИТЕ джобове за лекарства, които в някои случаи дори не ни лекуват, а само ни поддържат живи.
Иначе какво да кажа за това колко са ефикасни ваксините. Аз самата съм ваксинирана с всички ваксини за времето си. Но все пак съм боледувала от РУБЕОЛА, една от онези опасни, смъртоносни болести, срещу които съм имунизирана. Е не съм умряла и съм придобила траен имунитет, а не никакъв, какъвто предлагат ваксините. А по-големия ужас за фармацевтиката е, че съм предала този имунитет и на детето си, нещо което не може да се случи с техните ваксини, а това води до намаляване на техните приходи.
Не знам дали, това което прочетох днес е вярно, надявам се да е така, а именно https://workspaces.acrobat.com/app.html#d=Mi5GKCKbxoT-Vlt4x4xNcw

28.06 2013 в 10:53

Господине, разбрахме вече че по-полезен от живака и алуминия няма. Що ли само не мога да открия ползите... http://www.zdrave.bg/?c=n&id=6063
http://www.sciencedaily.com/releases/2010/09/100901111444.htm

26.06 2013 в 19:55

"Благоевград. 3-месечно бебе, претърпяло сърдечна операция, почина внезапно след ваксина в кабинета на личния лекар... Майката на бебето Йорданка Златкова го довела, за да му поставят две регулярни имунизации – пентаксим и синфлорикс... Родителите на 3-месечния Николай не бяха на себе си от загубата. Майката Йорданка плачеше с глас пред реанимация в двора на болницата, наложи се нейни близки да я поливат с вода, за да не изпадне в несвяст."

http://www.standartnews.com/regionalni/3mesechno_bebe_izdahna_sled_vaksina-194008.html

И в този случай ще прикрият истината,че ваксините могат да предизвикат смърт.

25.06 2013 в 09:27

От любимата bg-mamma.com:

"Пътувайки в колата за работа, тази сутрин слушах радио Витоша и в едно тяхно предаване "Тройка на разсъмване" - темата "Ще последвате ли МОДАТА да не ваксинирате детето си?" Толкова се ядосах, че близко бях да им звънна! Много некоректно зададена тема.

В бг мама имало 29 теми относно ваксините, четоха и мнения на майка, която не е ваксинирало детето си, а НЕ БИЛА ГЛОБЕНА!!
Чух двама бащи, които се обадиха и споделиха, че децата им са със сериозни последствия - едното дете след ваксиниране 1,5 год. е спряло да говори, а към онзи момент вече казвало някои прости думички - сега е диагностицирано с лека форма на аутизъм.

Другият баща сподели, че детето му се родило в 7ми месец и следствие некомпетентен ЛЛ, който поставил ваксина, детето имало сериозни увреждания / не каза какви точно /, но сега на 8 години все още се учело да върви."

Отново - всичко събирам на http://vaksini.eu/

25.06 2013 в 09:20

Дръвчо, къде е конспирацията ;)

В листовките на ваксините?
В неоспоримото твърдение, че живак попаднал интрамускулно има опустошително действие върху човешкият организъм?
В невероятно токсичният ефект на алуминий, отново интрамускулно?

Малко информация от първа ръка:

Анонимен: "Имаме богат опит с ваксините в нашето семейство, който изглежда така: най-големия е ваксиниран отгоре до долу, в резултат – постоянно разболяване, трета сливица и прочие; втория е ваксиниран до втория пентаксим, което отключи епилепия, след „професионалната и компетентна” намеса на традиционната медицина, последва и изоставане в развитието;

най-малката, към момента на 1г. и 7м. няма нито една ваксина, включително от родилния дом и ефекта е следния:

Нямаше жълтеница, нямаше колики, спеше като пор по 12 часа на нощ още на втората – третата седмица; за всичкото това време е изстивала 3 или 4 пъти, преминавало е за 24 часа, максимум за ден и половина, само с боаронска хомеопатия.

Никой и нищо не е в състояние да ме накара да допусна какъвто и да било продавач на ваксини да доближи което и да било от децата ми оттук нататък. Лошото е, че до този разумен извод стигнахме с цената на тежко хронично заболяване на малкия ми син.

Както ми каза един мой съученик, който живее в Щатите, тамошния му педиатър му казал следното: Ако за теб на първо място е обществения интерес, ще си ваксинираш детето, ако обаче на първо място за теб е здравето на детето ти, никога няма да го ваксинираш."

http://vaksini.eu/ ще допълвам винаги!

25.06 2013 в 01:03

Ми някои освен четене на конспиративни сайтове сме учили и химия.

25.06 2013 в 00:47

Много "ефективни" ваксини, няма що! :D
Ето ви да четете мнения на майки как въпреки пневмококовите ваксини децата им боледуват
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=629354.0

25.06 2013 в 00:29

Още 2 въпросчета:
Защо след като вече "няма регистриран нито един случай на пневмококов менингит и менингоенцефалит при децата под 1 година, които традиционно са най-уязвимата възрастова група за това тежко заболяване" , тоест по-големите не са толкова уязвими и след като не е ефикасна при отит, както вече разбрахме, не се премахне ваксината от имунизационния календар?

А вместо това, "От януари т.г. (2013) иновативната PCV-13 ваксина е одобрена за прилагане и при деца от 6 до 17-годишна възраст за превенция на инвазивна пневмококова болест, пневмония и остър отит.", при положение че в кратката характеристика на ваксината пише: "Безопасността и ефикасността на Synflorix при деца на възраст над 5 години не са установени."?

25.06 2013 в 00:15

на vaksini.eu/Synflorix.html пише колко е... точно колкото казах, но защо удобно пропускате синергетичният ефект на следите от живак и алуминий!?

24.06 2013 в 22:23

Поправка - за 4 години са се родили около 320000 бебета. Но все тая - и при тези цифри, 16 случая за 2-те болести не е основание да е задължителна ваксината. Освен за пълнене на нечии джобове.