Защо се рекламира ваксина от задължителния имунизационен календар

Вероника Шербанова 24 юни 2013 в 15:51 14788 15

Ваксина
Ваксина "Синфлорикс"

През последните седмици в медийното пространство се появи реклама на пневмококовата ваксина "Синфлорикс", която повдигна въпроса за задължителните ваксини и доколко са необходими те.

Ваксината "Синфлорикс" е конюгирана полизахаридна ваксина за имунизация срещу остър отит на средното ухо, причиняван от Streptococcus pneumoniae при кърмачета и деца на възраст от 6 седмици до 5 години.

Тя е включена в задължителния имунизационен календар през април 2010 г. и е безплатна за всички деца в България. Ваксината се поставя, когато детето е на 2, на 3, на 4 и на 12 месеца.

След като ваксината е задължителна и безплатна, какъв е тогава смисълът да се рекламира? С този въпрос се обърнахме към фирмата производител "ГлаксоСмитКлайн"

„Целта на рекламата е да се повиши общественото внимание към един наболял проблем, а именно – ползата от ваксините и в конкретния случай – на ваксината „Синфлорикс“, обясниха от компанията. Оттам допълниха, че рекламната кампания е одобрена от Изпълнителната агенция по лекарствата. Цитираха и статистика на Световната здравна организация (ЗСО), според която заболяванията, причинени от S. pneumoniae (пневмококови инфекции), са водеща причина за смърт при деца под 5-годишна възраст. Отитът и синузитът не са животозастрашаващи, но за сметка на това се срещат много по-често. Около 2/3 от всички деца са имали поне един епизод на остър отит преди едногодишна възраст, а 80% са имали такъв до 3 години, като най-уязвими са кърмачетата и малките деца, допълват от компанията.

От "ГлаксоСмитКлайн" посочват, че СЗО препоръчва включването на тези ваксини в имунизационните програми в детска възраст в световен мащаб, като специалистите определят наличните към момента пневмококови ваксини като безопасни и ефикасни.

Задължителната ваксинация с конюгирана пневмококова ваксина се прилага вече четвърта година в България, като употребата конкретно на „Синфлорикс“ е въз основа на препоръка от Министерството на здравеопазването. 

През 2011 г. няма регистриран нито един случай на пневмококов менингит и менингоенцефалит при децата под 1 година, които традиционно са най-уязвимата възрастова група за това тежко заболяване. В последните четири години преди въвеждането на задължителната пневмококова ваксинация са докладвани 16 случая на пневмококов менингит и менингоенцефалит при кърмачета. Преди въвеждането ù смъртността от пневмококов менингит при заболелите деца в България е достигала 44%, коментират още от "ГлаксоСмитКлайн". 

В същото време към OFFNewsсе обърна и наша читателка, която се представи като медицинско лице, но пожела да запазим анонимността й. Според нея рекламата на ваксината "Синфлорикс" е подвеждаща. 

В рекламата за ваксината се твърди, че „защитава от отит“, което не е вярно, тъй като в кратката характеристика на ваксината четем: „Очаква се защитата срещу отит на средното ухо, причиняван от пневмококовите серотипове във ваксината, да бъде значително по-слаба в сравнение със защитата срещу инвазивно заболяване. Освен това, тъй като отитът на средното ухо се причинява от много микроорганизми, различни от серотиповете на Streptococcus pneumoniae във ваксината, очаква се цялостната защита срещу отит на средното ухо да бъде ограничена".

Според сигнала рекламата внушава, че е ефективна, което предполага, че ефективността е категорична и се отнася за всички деца, на които е приложена ваксината, но в листовката към медикамента е записано, че подобно на всяка ваксина, не може да защити всички ваксинирани.

Твърдението, че „ваксинираният Петьо отново има отит“ подвежда хората, че само неваксинираните не боледуват от отит, като в същото време фирмата производител обяснява, че отитът на средното ухо се причинява от много микроорганизми, различни от серотиповете във ваксината, посочва читателката ни.

"Използват се и други рекламни трикове - диктор, който говори от името на лекарка с 15-годишен стаж, използване на бебе в рекламата, внушение за щастие, безметежност и спокойствие след като се ваксинира и т.н.", допълва тя.

„Категорично не съм против ваксините като цяло. Не съм и против тази ваксина. Против съм единствено срещу некоректните реклами, без значение коя е ваксината и кой е производителят. Но в позицията й присъстват всички аргументи на родителите не-ваксиниращи децата си: "Против съм и задължителния характер на ваксините в България. Щом претендираме да сме част от Европейския съюз, редно е ваксините да не бъдат задължителни, а препоръчителни, както е в част от  развитите европейски страни-членки, казва още тя.

Проблемите са много сериозни, родителите с пострадали деца се увеличават, родителите с деца боледуващи от това, за което са ваксинирани, се увеличават. И те с право задават въпроси. Отговорите обаче се наместват в зависимост от случая - ако не настъпи заболяване, срещу което е ваксиниран пациентът, отговорът е: "Заради ваксината е! Действа и е ефективна!"; ако настъпи заболяване, отговорът е: "Ваксината спомага заболяването да протече по-леко"; ако настъпи заболяване със сериозни последици, отговорът е: "Ами или не е ваксиниран пациентът, или... " - и започва едно мънкане... Родителят и неговото дете са изтеглили късата клечка. Ако се получат тежки странични ефекти след ваксиниране, които са описани в листовката и кратката характеристика, дори и тогава отговорът на здравните е: "Не се дължи на ваксината, просто е съвпадение по време." А родителят остава сам да се грижи за увредено дете, да търси отговори, да търси средства и да се надява то да оздравее“, пише още читателката ни.

Читателката ни предупреждава всички, които използват някакъв лекарствен продукт, включително ваксиина, да четат листовката за пациента, да потърсят допълнителна информация и едва тогава да решават дали да го използват или не.

Прилагането на задължителна пневмококова ваксина е една прогресивна стъпка за България, която за съжаление беше предприета доста късно. Тя се прилага отдавна по света, в това число и в почти всички страни членки на Европейския съюз, заяви националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова. 

През 2011 г., една година след въвеждането на тази ваксина, нямаме нито един случай на пневмококов менингит, като това се случва за първи път изобщо. За 2012 г. имаме един случай - на бебе на 7 месеца, което не е било ваксинирано, уточни проф. Кожухарова. 

По отношение на пневмониите и отита регистрацията не е точна и не могат да се цитират данни за тези заболявания. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!