Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Всеки четвърти тийнейджър опитвал наркотици

Елица Мартинова 05 юни 2012 в 15:02 2325 1

Момчил Василев, Снимка: БГНЕС
Момчил Василев, Снимка: БГНЕС

26% от 16-годишните у нас са пробвали наркотици поне веднъж в живота си, сочат резултати на Проекта за европейско училищно проучване за употреба на алкохол и наркотици – ESPAD, за 2011 г.

Изследването бе представено на пресконференция във вторник. Проучванията се фокусират върху 16-годишните младежи от различни европейски страни и се провеждат на всеки четири години. За 2011 г. в тях са се включили 36 страни от Европа.

Изследването не е представително, но цели да даде максимално точни и обективни данни.

Резултатите от 2011 г. сочат, че 26% от 16-годишните младежи у нас са опитвали наркотици поне веднъж в живота си. При 2/3 от отговорилите положително се касае за употреба на хашиш.

С тези процент страната ни се нарежда в средата на класацията, в която водещо място заема Чехия с 43%.

Всеки двама от трима тийнейджъри са изпушили поне една цигара в живота си, сочат резултатите в ESPAD. Половината от тях са пушили и през последния месец, което според анализаторите може да се счита за индикатор на редовно пушене. Оказва се, че цигарите са доста по-популярни сред момичетата: за последните 30 дни фас са изпушили 46% от девойките и 33% от младежите.

87% от българските младежи посочват, че са пробвали алкохол поне веднъж в живота си. В определението на „алкохол“ анкетата включва както концентратите, така и бирата, нискоалкохолните коктейли, и виното.

29% от 16-годишните са признали, че са пили над 40 пъти в живота си. Този процент е над средното ниво, отчитано в Европа.

Почти половината от учениците посочват, че поне веднъж в живота си са пили поне пет питиета едно след друго.

За редовна употреба на алкохол може да се говори при всеки девети от запитаните 16-годишни. Това са младежите, които са пили алкохол десет или повече пъти за последния месец.

„Ситуацията с резултатите не е драматична. Сред младежите протичат тенденции, които започнаха в средата на миналото десетилетие. На базата на тези резултати можем да помислим за подходящи механизми за превенция над употребата на вредни вещества сред тийнейджърите. Много важно е обаче мерките да се въведат от по-ранна възраст“, обобщи социологът Момчил Василев, директор на  Националния фокусен център по наркотици и наркомании.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews