Военните на протест през февруари

26 януари 2013 в 14:14 3038 0

Военният клуб в София, Снимка: БГНЕС
Военният клуб в София, Снимка: БГНЕС

Български военни излизат на протест през февруари, съобщи bTV.

Недоволни от политиката на тяхното министерство военните ще организират патриотично мирно шествие, защото по закон нямат право да стачкуват.

Към него ще се присъедини и синдикатът на цивилните служители в отбраната.

Инициатор на демонстрацията е легия "Раковски", която настоява за повече прозрачност при предстоящите съкращения в армията  през 2013 г.

"От тази патова ситуация трябва да се намери решение. Не може така да се продължава, най- подготвените за съжаление бяха принудени да напуснат състава на въоръжените сили, момчетата, които идват след нас, много бързо се налага да влязат в строя”, смята о.р. майор Иван Милов, председател на легия "Раковски"

По думите предстои пенсиониране  поне 2000 души.

Други 1500 напуснаха миналата година. 850 от тях офицери, придобили стаж за пенсиониране заради влязлото в сила от тази година изискване за възраст при пенсиониране

Новата пенсионна реформа  предвижда военнослужещите да излизат в пенсия след навършване на определена възраст, а не както беше досега – натрупаният стаж беше достатъчен.

Договорената пенсионна възраст за младшите офицери е 52 г., а за старшите – 54 г.

За да се пенсионират, летците, водолазите и парашутистите трябва да навършат 42 г.

В края на септември миналата година от легия “Раковски” обявиха, че военните се отказват от увеличение на заплатите, но настояват да остане сегашното положение с възрастта за пенсиониране.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!