Военният министър плаши със съд недоволни военни

01 октомври 2012 в 10:27 1271 0

Министърът на отбраната Аню Ангелов, Снимка: БГНЕС, Архив
Министърът на отбраната Аню Ангелов, Снимка: БГНЕС, Архив

Военните нямат право на синдикат и на такава организация. Ще си помисля, какви стъпки да предприема към тази организация, която нарушава закона. Има си стъпки чрез съда. Не искам да отивам към тази стъпка, за това съм извикал легия "Раковски" на разговор и те нищо не ми казаха. Казах дайте ваши предложения. Не са ощетени по никакъв начин.

Това каза тази сутрин в ефира на БНТ военният министър Аню Ангелов по повод обявените намерения на военнослужещи от Българска офицерска легия "Раковски" да излязат на протест, ако военният министър не заяви, че привилегиите за военните остават. С отворено писмо до президента, премиера, Народното събрание и министъра на отбраната Аню Ангелов военните заявяват, че се отказват от искането за вдигане на работните заплати в системата на въоръжените сили. Те настояват вместо промените, предложени от министъра на отбраната, да се запази възрастта за пенсиониране. Военните очакват отговор до 3-ти октомври и подготвят шествие под надслов „За България и за българската армия", на 7 октомври.

Военните трябва да разберат, че са организация, която по своя характер не е синдикална. Синдикатът е изключен със закон от тяхната дейност, каза министърът. 

Военният министър заяви, че легията не може да говори от името на всички военни. Според него заканата за протестни действия била "фрапантно неизпълнение" на Закона за отбраната. Министър Ангелов обясни, че политиката на доходите е част от отбранителната политика и затова тя не може да бъде коментирана от военните.

Аню Ангелов се закани, че повече няма да се среща с представители на легията, защото "те явно са манипулирани". По думите му това е организация, с която той работи, за разлика от други министри и "нека да погледнат какво могат да коментират, могат ли да коментират отбранителната политика, част от която е политиката на доходите".

"Не е вярно, че се нарушават социални права, запазват се всички компенсации, които получават при освобождаване от служба, а не при пенсиониране. Има привилегия за полицаи, за служителите от ДАНС, които могат да се пенсионират само при стаж, но в нито една армия няма военнослужещи, които да се пенсионират без изискване за възраст. Това е привилегия. Компенсация е това, което им парично изражение за условията на служба, за това, че трябва да са 24 часа на разположение, но нямат право да формират синдикални организации", обясни Ангелов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки