Вижте къде ще учат възпитаниците на Класическата гимназия

Последна промяна на 23 септември 2013 в 12:42 7772 13

Сградата на 13 ОУ, където  учат учениците от Класическата гимназия. Снимка: Сергей Антонов
Сградата на 13 ОУ, където учат учениците от Класическата гимназия. Снимка: Сергей Антонов

Къде и при какви условия ще учат гимназистите от едно от най-престижните училища в България - Националната гимназия за древни езици и култури - провери тази сутрин екип на OFFNews.

Провокираха ни както споровете "за" и "против" преместването на Класическата в сградата на 13 СОУ, намираща се близо до Лъвов мост, така и снимките от района на училището, изпратени ни от майката на осмокласник в НГДЕК Златина Петрова. Те хвърлят сянка на съмнение доколко районът е безопасен за учениците.

Въпросът къде да се премести Класическата гимназия възникна заради закъснял и все още продължаващ ремонт на основната сграда на училището - на ул. "Баба" в кв. "Модерно предградие", извършван с европейско финансиране и организиран от принципала - Министерство на културата. Вместо в началото на юли, той започнал на 5 август. Би трябвало да приключи до средата на октомври, което е малко вероятно.

Kласическа гимназия  6

Вариантите за временна сграда бяха два - на 13-о училище при Женския пазар и 40-о училище в "Люлин".

Вторият вариант на практика не беше реалистичен, тъй като там втората смяна трябваше да има 30-минутни часове, което нарушава нормативните изисквания, обясни Кирил Галев, учител в Класическата.

"Кой ще предпочете "Люлин"? Не виждам никаква драма в преместването. Тук (в 13 СОУ) е с пъти по-добре, отколкото в "Люлин". Има един цял град, който изглежда по този начин, казва се Марсилия."

Кирил Галев

Според преподавателя, в дъното на съпротивата срещу временното преместване на училището в сградата на 13 СОУ стоят учители, които подбуждали учениците си и родителите им.

По повод снимките, изпратени от Златина Петрова и публикувани в OFFNews, той заяви, че вече са водени разговори със служители на МВР и че училището ще има достатъчно сигурна охрана.

Повечето ученици също предпочитат Женския пазар пред "Модерно предградие", показа анкетата ни на място тази сутрин.

Kласическа гимназия  11"Съпротивата срещу преместването в 13-о не тръгва от нас, учениците. Повечето предпочитаме да сме тук. По-скоро става въпрос за конфликт между преподаватели", бе коментарът на дванадесетокласника Тодор Джонев, който е и председател на ученическия съвет.

Тодор Джонев, ученик в Класическата гимназия.

"Там сградата е по-хубава, но мястото тук е по-добро, по-близо е до вкъщи и до центъра", обясни осмокласникът Светослав. Той е от Разград. С родителите му се преместили да живеят в София, за да може да учи в НГДЕК.

"Живея в Овча купел. И в двата случая ми е далече, но все пак предпочитам 13-о", допълни ученичка от Класическата.

Отвън сградата на 13-о училище изглежда направо потискащо - решетки пред прозорците на първия и втория етаж, счупени стъкла от прозорци стърчат от дограма на стая на последния трети етаж, боята е олющена, в двора трябва да се върви с повишено внимание заради "възвишенията".

 

Ето така изглежда сградата на 13 СОУ край Женския пазар, където ще учат учениците от Kласическа гимназия. Снимка: Сергей Антонов Kласическа гимназия  2

 

 

 

 

 

 

 

Сградата на 13 СОУ, където временно ще учат гимназистите от Класическата гимназия. Снимка: Сергей АнтоновУченици от Kласическата гимназия. Снимка: Сергей Антонов

       Сградата на 13 СОУ, където ще учат учениците от Класическата гимназия. Снимка: Сергей Антонов  Ученици от Класическата гимназия в сградата на 13 СОУ. Снимка: Сергей Антонов

 

 

 

 

 

 

 

Отвътре сградата изглежда съвсем прилично и достатъчно чисто, за да може да се провеждат нормални учебни часове. За да изглеждат така коридорите и класните стаи, се наложи дванадесетокласниците от Класическата да се включат в почистването. 

 

Сградата на 13 СОУ, където за кратко се мести Класическата гимназия. Снимка: Сергей Антонов

Сградата на 13 СОУ, където временно ще учат гимназистите от Класическата гимназия. Снимка: Сергей Антонов

 

 

 

 

 

 

 

Екипът ни провери и как върви ремонтът на сградата на Класическата. Съдейки по това, което заварихме, едва ли срокът за приключване на ремонта - средата на октомври - е реалистичен.

Ето как изглежда на 23 септември сградата на Класическата гимназия на ул. "Баба" в кв. "Модерно предградие"

Сградата на Класическата гимназия на ул. "Баба" в кв. "Модерно предградие". Снимка: Сергей АнтоновСградата на Класическата гимназия на ул. "Баба" в кв. "Модерно предградие". Снимка: Сергей Антонов

 

 

 

 

 

 

 

Сградата на Класическата гимназия на ул. "Баба" в кв. "Модерно предградие". Снимка: Сергей Антонов

Сградата на Класическата гимназия на ул. "Баба" в кв. "Модерно предградие". Снимка: Сергей Антонов

 

 

 

 

 

 

 

Снимка: Сергей Антонов

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.09 2013 в 13:46

Какъв е начинът да се предизвика дискусия между родители и самият Г-н Министър - Стоянович , например в предаването на Милен Цветков /или друг форум/ ? Защото едно Министерство е наречено и набедено за Министерство , представете си, на КУЛТУРАТА и какво културно намериха на Женския пазар ?
Но, за не се повтаряме, нека се обединим и още веднъж съвсем открито и ясно, при това, напълно конкретно да се представи този горещ проблем в телевизионния ефир. Нека още веднъж на въпросите на недоволни /а и на доволни уж / родители и ученици се отговори от най-висша инстанция на следните въпроси :

1. Ще се връщат ли учениците в старата сграда? Кога ?
2. Ще остане ли училището със същото наименование и специфика на обучение, както досега или има план за пълното закриване и унищожаване на подобен вид образование
/както се спомена в по-горен коментар/ ?
3. Ще премине ли НГДЕК под " шапката" на Министерство на ОБРАЗОВАНИЕТО или това е само слух ?
4. Предложение-въпрос : СТАРАТА ПРАЗНА СГРАДА НА бившия Механо-техникум на бул.
" Ал.Стамболийски " / с/у МОЛ София / е свободна в по-голямата си част - защо не се използва тя, макар и временно, някой проверил ли е въобще , тъй като сградата действително се намира вече в т.нар. Център на града ?
5. НГДЕК " Константин Кирил Философ "е единствено по рода си учебно заведение - единствено за цяла Република България ! Докога Министерство, Директор и управляващи ще държат в тази подчинена и неясна ситуация родители и ученици , правейки се на глухи и слепи и настройвайки ги един срещу друг доста успешно ? Да не би да си мислят, че проблемът е приключен, защото не е! Призовавам всички родители и ученици за по-голяма активност в защита на собственото си бъдеще и образование !

Мястото на тази някога наистина елитна гимназия не е и не би могло да бъде нито на Женския пазар, нито в кв. " Модерно предградие " и двете местоположения са пълен, пълен абсурд! Въобще не става дума дори да се ИЗБИРА едно от двете, трябва да с търси кардинално решение за бъдещето на това училище ! Къде са ви помощите и европейските средства и проекти, г-жо Директор и г-н Министър , какви са възможностите ви в тази посока, отговорете конкретно !!

Очаквам конкретни отговори за конкретни решения и срокове във времето - с дата и година ! Не за надежди, мисли, предположения или празни мечти и обещания !

24.09 2013 в 16:49

Още не мога да повярвам, че това се случва. Завърших Гимназията преди 2 години - тогава също имахме някои проблеми, но сега положението е катастрофално!!! Напълно подкрепям предходното мнение относно Кирил Галев - този човек няма нито педагогически умения, нито елементарни познания по предмета, който "преподава". Незабавно трябва да се направи нещо и единствения вариант май е натиск от обществото, но на обществото не му пука!!! Направихме няколко протеста в началото на годината, но без видим резултат. Защо държавата и обществото не разбират, че загива не просто едно училище, а един вид образование!!! Започвам да си мисля, че разсипването не е просто от безхаберие, не е и просто заради финансови далавери, а умишлено комунистите отново искат да унищожат всеки шанс за създаването на истински интелектуален и културен елит.

24.09 2013 в 12:57

Това място е ужасно. Именно за това 13 –то е затворено преди година. Всеки разумен човек не би допуснал детето му да учи там. Поредната простотия на ръководството на гимназията. Кои са институциите, които са позволи ли да се вземе това решение???

24.09 2013 в 05:19

ДА ГО ДУХАТ ТИЯ П*ТКИ СЪЛЗЛИВИ!!! Учил съм в 13то 3 години и гък не съм казал. Миличките крехки същества от елитната гимназия е трябвало да си преглътнат егото си, а? Извинете ме, ако не се разплача веднага... Ебати как обичате да раздухвате нещата извън пропорция. Да дойдат да учат на к*ра ми като не им харесва там...

23.09 2013 в 17:47

Кирил Галев??? Бил съм му ученик...поредният доведен от Мариела Папазова "учител" в НГДЕК, абсолютно некадърен в областта си (грам не разбира от гръцки език и литература), самодоволен и надменен....Много добре си спомням как когато дойде преди 2 години, аз бях в 12 клас, и как още на втората седмица си би камшика без да извести никого...А след това, когато Папазова стана директор се завърна на бял кон...

Още помня как при въпрос "Какво означава тази форма?", той тикаше в ръцете ми речника и казваше "Сам си я намери", как не можеще да преведе едно изречение и постоянно бъркаше елементарни глаголни времена като имперфект и аорист! Абсолютно некомпетентен, леке и подмазвач, който става единствено за подгласник на истеричната Мариела...Вярно куче и подлога на тиранина...

И този човек, ТОЗИ ЧОВЕК , в момента ще ми разправя за Марсилия???? Този аналфабет ще чете морал? При положение, че е затънал до гуша в собствената си нравствена, професионална и личностна нечистота....

След тази последна гавра с гимназията, за мен официално Класическа гимназия повече няма! Не че и има нужда от нея и не че на някого ще му пука особено.-...

23.09 2013 в 16:06

Училището в "Модерно предградие" не е в по-сигурен район.

23.09 2013 в 15:21

Едната ми дъщеря завърши преди няколко години НГДЕК, а другата сега е осмокласник там. Не мисля че родителите сме малоумно стадо, което не знае кое е по-добро за децата им. Проблема май е много по-дълбок, да не кажа криминален. Много ми е интересно в крайна сметка това преместване временно ли е, или за постоянно. И ако е за постоянно, какво ще се случи със сградата на ул. Баба, рамонтирана за 2,2 млн. лв. И дали случайно няма интерес след този ремонт да се направи там едно спретнато частно училище... Както училището в Горна Баня стана тихомълком частно.
А що се отнася за 13-то и района около него, просто нямам думи. Отраснал съм в този квартал и съм категоричен, че в момента той е опасен за децата. Едва ли ще прикрепят полицай към всяко дете. Или ако то бъде нападнато и обрано на 20 метра от училището, то вече си е негов и на родителите проблем?

23.09 2013 в 14:24

Нещо не схващам: нали НГДЕК си беше в Люлин в последните 7-8 години? Адски объркана статия...

23.09 2013 в 13:58

Никой, дори Бог, не може на всички да угоди. И най-доброто да се направи, пак ще има недоволни. Особено в България. Затова по света е възприет принципа, че болшинството решава кое е добро и кое не е. Дълг на всеки е, да има свое мнение но да се съобразява с мнението на болшинството.

23.09 2013 в 13:58

Offnews, хубаво ще е да вземете да направите една статия, в която цялата информация да е представена по-ясно, защото от различните репортажи и взети кратки мнения, нещата изглеждат много объркано. Например, какво отношение има втората смяна в люлинското училище, когато в Класическата винаги се е учело само една смяна и през последните десетилетия това беше сутрин?

Ако ще събирате мнения, дайте повечко от учениците, които винаги са се възпитавали в самостоятелност и свободно мнение. Почитания към родителите, но учителите и възпитаниците са тия, които могат да говорят най-точно за проблемите на училището. Та, нека чуем какъв е проблемът и трудностите според хората, които са засегнати пряко - а това са децата, които със сигурност са достатъчно умни и наясно с положението, и техните учители.