Вижте къде ще учат възпитаниците на Класическата гимназия

Александра Маркарян 23 септември 2013 в 12:42 9357 13

Сградата на 13 ОУ, където  учат учениците от Класическата гимназия. Снимка: Сергей Антонов
Сградата на 13 ОУ, където учат учениците от Класическата гимназия. Снимка: Сергей Антонов

Къде и при какви условия ще учат гимназистите от едно от най-престижните училища в България - Националната гимназия за древни езици и култури - провери тази сутрин екип на OFFNews.

Провокираха ни както споровете "за" и "против" преместването на Класическата в сградата на 13 СОУ, намираща се близо до Лъвов мост, така и снимките от района на училището, изпратени ни от майката на осмокласник в НГДЕК Златина Петрова. Те хвърлят сянка на съмнение доколко районът е безопасен за учениците.

Въпросът къде да се премести Класическата гимназия възникна заради закъснял и все още продължаващ ремонт на основната сграда на училището - на ул. "Баба" в кв. "Модерно предградие", извършван с европейско финансиране и организиран от принципала - Министерство на културата. Вместо в началото на юли, той започнал на 5 август. Би трябвало да приключи до средата на октомври, което е малко вероятно.

Kласическа гимназия  6

Вариантите за временна сграда бяха два - на 13-о училище при Женския пазар и 40-о училище в "Люлин".

Вторият вариант на практика не беше реалистичен, тъй като там втората смяна трябваше да има 30-минутни часове, което нарушава нормативните изисквания, обясни Кирил Галев, учител в Класическата.

"Кой ще предпочете "Люлин"? Не виждам никаква драма в преместването. Тук (в 13 СОУ) е с пъти по-добре, отколкото в "Люлин". Има един цял град, който изглежда по този начин, казва се Марсилия."

Кирил Галев

Според преподавателя, в дъното на съпротивата срещу временното преместване на училището в сградата на 13 СОУ стоят учители, които подбуждали учениците си и родителите им.

По повод снимките, изпратени от Златина Петрова и публикувани в OFFNews, той заяви, че вече са водени разговори със служители на МВР и че училището ще има достатъчно сигурна охрана.

Повечето ученици също предпочитат Женския пазар пред "Модерно предградие", показа анкетата ни на място тази сутрин.

Kласическа гимназия  11"Съпротивата срещу преместването в 13-о не тръгва от нас, учениците. Повечето предпочитаме да сме тук. По-скоро става въпрос за конфликт между преподаватели", бе коментарът на дванадесетокласника Тодор Джонев, който е и председател на ученическия съвет.

Тодор Джонев, ученик в Класическата гимназия.

"Там сградата е по-хубава, но мястото тук е по-добро, по-близо е до вкъщи и до центъра", обясни осмокласникът Светослав. Той е от Разград. С родителите му се преместили да живеят в София, за да може да учи в НГДЕК.

"Живея в Овча купел. И в двата случая ми е далече, но все пак предпочитам 13-о", допълни ученичка от Класическата.

Отвън сградата на 13-о училище изглежда направо потискащо - решетки пред прозорците на първия и втория етаж, счупени стъкла от прозорци стърчат от дограма на стая на последния трети етаж, боята е олющена, в двора трябва да се върви с повишено внимание заради "възвишенията".

 

Ето така изглежда сградата на 13 СОУ край Женския пазар, където ще учат учениците от Kласическа гимназия. Снимка: Сергей Антонов Kласическа гимназия  2

 

 

 

 

 

 

 

Сградата на 13 СОУ, където временно ще учат гимназистите от Класическата гимназия. Снимка: Сергей АнтоновУченици от Kласическата гимназия. Снимка: Сергей Антонов

       Сградата на 13 СОУ, където ще учат учениците от Класическата гимназия. Снимка: Сергей Антонов  Ученици от Класическата гимназия в сградата на 13 СОУ. Снимка: Сергей Антонов

 

 

 

 

 

 

 

Отвътре сградата изглежда съвсем прилично и достатъчно чисто, за да може да се провеждат нормални учебни часове. За да изглеждат така коридорите и класните стаи, се наложи дванадесетокласниците от Класическата да се включат в почистването. 

 

Сградата на 13 СОУ, където за кратко се мести Класическата гимназия. Снимка: Сергей Антонов

Сградата на 13 СОУ, където временно ще учат гимназистите от Класическата гимназия. Снимка: Сергей Антонов

 

 

 

 

 

 

 

Екипът ни провери и как върви ремонтът на сградата на Класическата. Съдейки по това, което заварихме, едва ли срокът за приключване на ремонта - средата на октомври - е реалистичен.

Ето как изглежда на 23 септември сградата на Класическата гимназия на ул. "Баба" в кв. "Модерно предградие"

Сградата на Класическата гимназия на ул. "Баба" в кв. "Модерно предградие". Снимка: Сергей АнтоновСградата на Класическата гимназия на ул. "Баба" в кв. "Модерно предградие". Снимка: Сергей Антонов

 

 

 

 

 

 

 

Сградата на Класическата гимназия на ул. "Баба" в кв. "Модерно предградие". Снимка: Сергей Антонов

Сградата на Класическата гимназия на ул. "Баба" в кв. "Модерно предградие". Снимка: Сергей Антонов

 

 

 

 

 

 

 

Снимка: Сергей Антонов

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!