Класическата гимназия остава в покрайнините на София

OFFNews 09 август 2013 в 16:51 2243 0

Класическата гимназия
Класическата гимназия

Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" няма да се мести в центъра на София, както бе планирано, и остава в сегашната си сграда в отдалечения от центъра кв. „Модерно предградие“, съобщи „Медиапул“.

Наскоро по предложение на министъра на културата, който е принципал на Класическата гимназия, Столичният общински съвет прехвърли за 10 години на министерството безвъзмездно сградата на закритото 13 Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ до Женския пазар.

Тогава бе обявено, че с пари на министерството ще бъде направен ремонт и възпитаниците на НГДЕК от есента ще ходят на училище в центъра на столицата. Преди години гимназията се помещаваше в центъра на София – на ул. „Иван Асен Втори“.

В момента тече ремонт на училището в „Модерно предградие“. Подменят се всички инсталации – електро, вода, канал. Училището се санира отвън, паркетът се цикли, стаите се боядисват. Училищният двор ще бъде обновен с нови беседки, пейки и спортни съоръжения, обявиха от гимназията.

Така за първия ден на новата учебна година Класическата ще посрещне възпитаниците си в обновена сграда.

НГДЕК е открита през 1977 г. от Министерство на културата. Пръв неин директор и основател е Гергина Тончева. В гимназията се изучават класическите езици - латински и старогръцки език, както и старобългарски език, литература, история, култура и философия.

Преподават се и западните езици френски, немски, английски. Провеждат се и извънкласни и профилирани занимания по новогръцки и италиански език. От началото на учебната 2008/2009 г., след близо 30-годишно прекъсване, са възобновени и заниманията по санскрит.

Класическата гимназия е интегрирана със Софийския университет "Свети Климент Охридски” и има статут на Национален класически лицей към висшето училище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови