Цветанов поиска ЕК да ревизира делото "Цонев"

Юлиан Христов 31 октомври 2012 в 10:12 1510 0

 Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС
Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС

Делото срещу бившия военен министър Николай Цонев трябва да бъде проверено от Европейската комисия.

Това обяви в ефира на Нова телевизия вътрешният министър Цветан Цветанов. 

В понеделник Софийски градски съд оправда Цонев заедно с финансиста Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров по обвиненията за даване на подкуп от 20 хил. евро на следовател, за да прекрати разследване срещу бившия военен министър.

"По темата "корупция" България търпи най-големите критики. Ето едно дело, което смятам, че трябва да бъде акцент в комуникацията ни и в партньорството ни в Европейската комисия да се провери от момента на постъпване на информацията за тази корупционна схема до момента на задържането и, разбира се, част от разследването как е проведено", каза Цветанов.

Според вътрешният министър остават въпросителни за това "как така се намират 20 хил. евро, някой ги пренася, друг ги взима". "Когато се произнесе съдията за присъдата, адвокатите излязоха, тези, които бяха задържани - излязоха, и почват да говорят, че това е политическа репресия или политически сценарий, който се прави от изпълнителната власт. Смятате ли, че прокуратурата ще изпадне в тази зависимост от изпълнителната власт и смятате ли, че прокуратурата ще понесе всичкия този негативен товар, ако нямаше достатъчно доказателства да се внесе този обвинителен акт", каза Цветанов.

„Със сигурност не сме очаквали такава развръзка, тъй като внесохме обвинителен акт. Не съм доволен, защото поне на първа инстанция нямахме успех. Но ще протестираме присъдата. Ще се помъчим да убедим следващата инстанция в нашата правота“, каза вчера градският прокурор Николай Кокинов.

Срещу бившият военен министър се водеха общо четири дела. Две от тях приключиха с оправдателна присъда на последна инстанция. Все още не са решени други две дела срещу него - това за подкуп и второ, за купуване на машина за хангари за армията, с което бил ощетен бюджета на Военновъздушните сили. И по двете дела той е оправдан на първа инстанция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!