Станишев: ГЕРБ готви изборни измами в санаториуми (видео)

Елица Мартинова 10 май 2013 в 15:39 2909 3

Сергей Станишев Снимка: БГНЕС
Сергей Станишев Снимка: БГНЕС

ГЕРБ подготвят грандиозни изборни измами в санаториуми, които работят по програми на НОИ. Това обяви в петък лидерът на БСП Сергей Станишев.

Конкретният пример, който председателят на социалистите посочи, бе свързан с хотел „ПРО“ ЕАД, който според социалистите се ръководи от бившия депутат на ГЕРБ Христо Чаушев.

По думите на Станишев хотелът е подозрително пълен за това време на годината.

„Ако други години по това време в хотела има 100 души, то в момента те са 300“, обясни председателят на БСП.

На брифинга в петък от БСП раздадоха копие на надписа, който стои във фоайето на хотела. Той гласи:

Уважаеми гости на КБЛХ „Павел баня“, информираме ви, че всички лица, настанени по програма НОИ и на свободен прием, регистрирани на рецепция на „ПРО“ ЕАД с включен престой 12.05.2013 г., ще бъдат включени в избирателен списък на основание чл. 42 и чл. 55 от Изборния кодекс и могат да гласуват за парламентарни избори на 12.05.2013 в изборната секция, намираща се в бар „Кукери“

Според Станишев е незаконно в хотела да се проведе гласуване, защото според него съоръжението не попада в списъка със заведенията, където могат да се откриват избирателни секции.

Председателят на БСП обясни, че не е редно и всички гостуващи на хотела да попадат в изборните списъци. По думите му там могат да бъдат включени единствено хора, които са в „ПРО“ ЕАД по социална програма и са подали предварително заявление, че ще гласуват в хотела.

Според БСП това е един от многото начини, с които ГЕРБ се опитват да фалшифицират изборите. Станишев изтъкна, че чрез избирателните секции в санаториумите хората на Бойко Борисов искат да осигурят на настанените там възможност да гласуват два пъти.

По сметките на Станишев „ПРО“ ЕАД имат 18 хотела, работещи по програми на НОИ, които са с капацитет от по 500 души. Ако настанените там гласуват по два пъти, това ще означава 9000 допълнителни гласа на ГЕРБ или общо 18 000 бюлетини, подадени с измама.

Справка на OFFNews в Изборния кодекс показа, че избирателни секции могат да се разкриват в: „в лечебни и здравни заведения, почивни домове, домове за стари хора и други социални заведения„. В този смисъл хотелът в Павел Баня на покрива нужните изисквания.

Според Изборния кодекс обаче, за да бъдат включени в изборните списъци, гражданите трябва да са подали заявление най-късно 12 дни преди изборите. Управителите на съответните заведения пък трябва да предадат списъците два дни преди изборите, за да може гражданите да бъдат заличени от листите на постоянния им адрес.

OFFNews се свърза със секретарката на „отговорника по базата“ на хотела, която отказа да се представи с името си.

Тя потвърди, че хотелът е вписал в изборните си списъци всички хора, които ще са настанени там на 12 май.

На въпросите на OFFNews колко са гостуващите в момента и изпратени ли са списъците с имената им на време, за да бъдат заличени от листите на постоянния си адрес, тя отговори, че директорът отсъства. „Ще се въздържа от коментар“, бе лаконичното й заключение на разговора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки