Сидеров пита главния прокурор за имунитета си

02 юли 2013 в 15:44 2876 4

Лидерът на
Лидерът на "Атака "Волен Сидеров. Снимка: БГНЕС

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров изпрати отворено писмо до главния прокурор Сотир Цацаров и до министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев, в което пита има ли данни за това той да е извършил престъпление. 

Питането му е свързано с призивите за сваляне на имунитета на Сидеров, след опитите му за саморазправа с журналисти и служители на реда по време на протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски. В края на юни ДСБ прати писмо до прокуратурата, с което настояват за снемане имунитета на Сидеров. 

На свой ред лидерът на националистите настоява да разбере има ли основания за сваляне на имунитета му, а от вътрешния министър изисква да изпълнява функциите си и да гарантира спазването на обществения ред.

В писмото се казва:

В последните седмици партии, които се провалиха на парламентарните избори, компенсират политическата си немощ с нападки и провокации към мен - Волен Сидеров и ПП "Атака". Останалите извън парламента политици, вместо да подадат оставки като лидери, заради категоричния провал на политиките, които водят, те адресират агресията си към мен и необосновано издигат искания за сваляне на депутатския ми имунитет. В тези провокации участват и бизнес кръгове, близки до бившите управлявали от ГЕРБ, които в момента търпят огромни загуби, благодарени на работата на 42-то Народно събрание, което предприе необходимите мерки в посока прекратяване на корупционните схеми. В медиите излезе информация, че ръководството на партия ДСБ с писмо до Вас е поискало снемане на имунитета ми.

Според Конституцията на Република България /Чл. 70/, свалянето на имунитета на народен представител се иска винаги за конкретно престъпление. Ако са налице достатъчно данни, че народен представител е извършил престъпление от общ характер, главният прокурор отправя мотивирано искане за започване на наказателно преследване до Народното събрание, а когато то не заседава - до неговия председател, с което се иска разрешение. Към искането се прилагат достатъчно данни, които са необходимо условие за започването на наказателното преследване. Когато искането е за задържане, Народното събрание се произнася с отделно решение.

Господа,

Призовавам Ви, в качеството си на Главен прокурор на Република България и Министър на вътрешните работи, да излезете с официално становище дали има постъпили данни, че аз Волен Сидеров, съм нарушил закона по някакъв начин и има ли основания за искане за сваляне на депутатския ми имунитет.

Също така, според Конституцията на Република България /Чл. 69/, народните представители не носят наказателна отговорност за начина, по който са гласували и за изказаните мнения - независимо къде се намират, когато правят изказването. Този текст важи не само когато участват в работата на органите на Народното събрание, но и когато са извън Народното събрание, но правят изказвания по повод заеманата служба.

Според Конституцията на Република България, аз в качеството си на народен представител имам право да изразявам свободно политическите си убеждения и гражданската си позиция, без това да дава основания да се иска сваляне на имунитета ми на народен представител.

Господин Главен прокурор, господин Министър на вътрешните работи,

Необходимо е да излезете с официално становище по гореописаните въпроси, за да спрат спекулациите, които засягат най-висшия държавен орган - Народното събрание, както и представляваните от Вас институции - Прокуратурата на Република България и МВР. Също така за пореден път настоявам, господин Йовчев, да започнете да изпълнявате задълженията си на Министър на вътрешните работи и да не допускате вандалски действия в столицата и нарушаване на законите в страната ни.

Близо 2000 граждани настояха с подписка главният прокурор да свали имунитета на Сидеров заради опитите му да  замести легитимни държавни институции, заради призивите му за извършване на граждански арести, нарушаването на обществения ред и спокойствие, нахлуването в обществени медии.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!