Яне иска КС да забрани партия „Атака“

Елица Мартинова 02 юли 2013 в 10:14 3303 8

Яне Янев, Снимка: БГНЕС
Яне Янев, Снимка: БГНЕС

РЗС ще сезира Конституционния съд с искане да бъде забранена политическа партия „Атака“, съобщиха от пресцентъра на Яне Янев.

„Освен редица престъпления по смисъла на Наказателния кодекс, извършени от Волен Сидеров и негови съпартийци, налице са и други целенасочени техни действия срещу правовия ред в Република България. Има безспорни факти и данни, че дейността на ПП „Атака” е насочена към разпалване на етническа и религиозна вражда и нарушаване на правата и свободите на български граждани“, пишат в мотивите си РЗС.

Според РЗС „Атака“ умишлено и целенасочено създава тайни силови структури, финансира и обучава паравоенни и анархистични отряди, които стремят да налагат целите си чрез насилие.

От партията на Янев са категорични, че разполагат с достатъчно валидни доказателства. Екипът на Янев обещава да окомплектова документите по делото до седмица и да сезира Конституционния съд.

От РЗС ще настояват като страни по делото да бъдат привлечени международни наблюдатели от ЕС и САЩ. Те ще трябва да дадат становище по „системната антисемистка и ксенофобска дейност на „Атака“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!