Румънски граничари тормозят рибари от Силистра

13 март 2013 в 07:54 1669 0

Дунав. Снимка: БГНЕС
Дунав. Снимка: БГНЕС

Рибари от силистренското село Ветрен се оплакват от постоянен тормоз от страна на румънските гранични власти, съобщи БНТ.

Причината са неясноти около собствеността на един от островите и спорове къде точно преминава държавната граница.

Рибарите разказват, че от месеци са тормозени и рекетирани от румънските гранични патрули, които отчитали линията на държавната граница според собствения си интерес. Напрежението ескалирало, когато преди няколко дни румънски граничен катер буквално завлякъл лодката на техен колега в техни териториални води, за да го изкарат нарушител.

Рибарят Ивелин Неделчев твърди, че е останал без улова, мрежите и лодката си на стойност над 5 000 лева. Предстои му и съдебно дело в Румъния за незаконен риболов. Всичките повече от 30 рибари във Ветрен са настръхнали и искат държавата да се намеси в решаването на спора.

Въпросът за държавната граница между България и Румъния е уреден с конвенция, подписана между двете държави през октомври 1908 година. В нея е записано, че границата минава по талвега на реката. На всеки 10 години междуведомствена трансгранична комисия трябва да акуализира данните. Предстои да се изяснява дали през последните повече от 100 години изобщо е свиквана такава комисия.

"Изпратихме 2 писма до МРРБ и до МС с именно тези въпроси - има ли друго заседание на комисията, с което да е установена друга речна граница между страните, кой е представителят на правителството отстрана на България в тази комисия, къде точно в този участък на реката преминава българската граница и има ли друг съставен акт за изключителна държавна собственост по отношение на остров Ветрен", коментира пред БНТ областният управител на Силистра Николай Димов.

В областната администрация все още не са получени отговори на отправените въпроси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!