Ректори срещу чалгата в Студентски град

Александра Маркарян 05 април 2012 в 20:23 1373 0

Просветният министър Сергей Игнатов и председателят на на Съвета на ректорите и ректор на Медицинския университет в София проф. Ваньо Митев. Снимка: Сергей Антонов
Просветният министър Сергей Игнатов и председателят на на Съвета на ректорите и ректор на Медицинския университет в София проф. Ваньо Митев. Снимка: Сергей Антонов
Проблемите на Студентски град ще се решат, като се забрани със закон чалга музиката там. Това заяви ректорът на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив проф. Милчо Василев на заседание на Съвета на ректорите. Точка 7 от дневния ред беше именно обсъждане на варианти за справяне с проблемите в Студентския град, вниманието към които беше привлечено отново в края на февруари, когато в стая на общежитие на УНСС беше убит 19-годишен студент след пиянски скандал. Ректорите отново преповториха някои от известните досега тези - че трябва да се въведе някаква форма на вечерен час и след 22 часа не трябва да се допускат външни лица в общежитията, че мъртво пияни не трябва да имат достъп до стаите, дори и да са техните собствени, че при портиерите трябва да има паник бутони, че кампусът трябва да си има собствено полицейско управление и да се обособи в самостоятелна единица с особен статут. Въпросът какво да се прави с многото дискотеки на територията на квартала не намери разумен отговор. Сред най-радикалните предложения беше това на проф. Василев, който заяви:
"Поп-фолкът предполага гъделичкане на низките страсти, от които идват и алкохолните проблеми. Със закон да се забрани чалга музиката - така ще се решат проблемите, казвам го като музикант".
Министърът на образованието проф. Сергей Игнатов, който остана на заседанието към два часа - от началото му почти до самия край, пропускайки само точка "Разни", се разсмя на предложението и по-късно го отхвърли с думите, че такива забрани в демократично общество са почти неосъществими. Игнатов определи като "много хубава мечта" предложението на председателя на Съвета на ректорите проф. Ваньо Митев да се направи изцяло нов студентски град в село Лозен, където да няма дискотеки, престъпност и алкохол. "Метрото почти е стигнало дотам. Метрото плюс едно рейсче за 20 минути - бавно е рейсчето, и сте там", заяви Митев. Колегите му недоверчиво подметнаха по един или друг начин, че това е или невъзможно, или безсмислено, защото дискотеките ще се пренесат там, където са студентите. Митев продължи да настоява, че "може да направи и чудеса, както вече е доказвал", и даде пример с това как е издействал устройствен план на района, включващ болница "Александровска". "30 години не приеха устройствен план, а сега почваме да строим за 30 милиона лева лева в болница "Александровска", каза той и не пропусна да се похвали как е станало:
"Бате Бойко - като си беше счупил крака, отидох при него и го помолих за телефона на архитект Диков. Нищо повече".
В крайна сметка министърът сложи точка на разговора, като даде ясно да се разбере, че подобен план няма бъдеще.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!