Разузнаването "филтрирало" информацията за атентат срещу Борисов

Последна промяна на 12 март 2013 в 11:27 2499 4

Драгомир Димитров. Снимка: БГНЕС, архив
Драгомир Димитров. Снимка: БГНЕС, архив

Дали разузнаването не е филтрирало по някакъв начин информацията за готвен атентат срещу Бойко Борисов още през 2005 година - този въпрос задава в интервю за в. "24 часа" ген. Драгомир Димитров, директор на Националната разузнавателна служба (НРС).

По думите му темата е на дневен ред още от 2005 година, когато в медиите е изнесена подобна информация.  "Не е видно дали става дума за Сретен Йосич или за друг представител на организираната престъпност. Но аз се питам: защо никой журналист не попита тези, които вземаха отношения по темата в медиите, дали цялата информация в този документ е била предоставена на тогавашното държавно ръководство. Дали разузнавателната служба не е действала като някакъв филтър? Може би този въпрос е по-важен в момента. По отношение на документа и по отношение на това, което съдържа той, няма да коментирам, защото в противен случай аз ще бъда клиент на прокуратурата", казва Драганов.

Той заявява, че не е наясно какво е свършено по този сигнал от службите, но уточнява, че при получаването на подобен тип информация има определена процедура, при която трябва да се работи. 

"Като приключи прокурорската проверка, ще изясним дали е имало филтър, или не, но на този етап не бих си позволил да коментирам класифицирана информация, и то в период, в който се извършва прокурорска проверка", коментира разузнавач № 1.

На 21 февруари, минути след като беше гласувана оставката на правителството, от трибуната на Народното събрание премиерът Борисов заяви, че през 2009 г., в НРС е бил постъпил сигнал от "партньорска служба", че срещу него се подготвя атентат, чиито поръчител е Ахмед Доган. Веднага след това ДПС поиска от главния прокурор Сотир Цацаров да започне наказателно преследване срещу премиера в оставка Бойко Борисов, за извършване на тежки престъпления от общ характер.

Лидерът на движението Лютви Местан заяви, че "в материалите, цитирани от Борисов, няма нищо, което да дава основания на премиера да уличава Ахмед Доган в поръчителство на атентат". Според него това твърдение е "абсолютно необосновано".

Според депутата от Синята коалиция и шеф на разузнаването през 1997-2003 година Димо Гяуров, подобен сигнал наистина е имало, но той е бил фалшив. От думите на Гяуров стана ясно, че информацията е постъпила от чужда служба, а въпросната заплаха идвала от София. Бившият вътрешен министър, сега депутат от Коалиция за България, Румен Петков също потвърди, че е имало сигнал, но този материал “не е свързан с периода, в който аз съм бил министър”.

В момента по искане на Прокуратурата ДАНС прави проверка на сигнала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.03 2013 в 13:53

Бе Йоца Амстердама действително бил обещал, че ще трепе Рапоня и се наложила намеса от много невероятно място, та временно да миряса (поне докато Рапоня се ползва с тая подкрепа). За Доган си е въздуф под наблягане.

12.03 2013 в 13:26

До № 2. Колко още теми е задължително да бъдат приключени,преди да се превят избори,ако наисти- на държим да избираме поне този път ...

12.03 2013 в 13:11

Що за шибана ченегесарска терминология - ,,филтриране,,?!
А кюмбето Буда още си е живо.

12.03 2013 в 12:24

Много е важно за държавата и всички нас е задължително да се случат две неща:
- прокуратурата да реши казуса преди изборите за новия парламент или
- избори да не се провеждат до решаването на казуса.