Разпродаване на планините. Разследване с Тома Белев и Татяна Василева (запис)

Владимир Йончев 03 септември 2012 в 13:39 3772 1

Тома Белев, Татяна Василева, Владо Йончев
Тома Белев, Татяна Василева, Владо Йончев

Извънреден брой на "Разследване на седмицата" беше излъчен в понеделник.

Темата е скандалното разпродаване на планините с компенсаторки, което върви в момента. Гости в студиото бяха:

Тома Белев - екологът, който пръв извади информацията, че билото на Стара планина, източно от връх Миджур, е обявено за продан.

Татяна Василева - журналист от "Капитал" - вестникът, който пръв описа схемата за разпродажба на земеделски земи с компенсаторки.

Водещ беше главният редактор на OFFNews.bg Владимир Йончев.

Предаването се излъчва на живо едновременно на сайтовете на OFFNews.bgОтворен парламентPressclub.bgГневни млади хора, както и по OFFRoad Radio.

Пилотният брой на предаването беше в петък и бе гледан от десетки хиляди зрители. Той бе излъчен и от сайтовете на вестник "Сега" и информационна агенция БГНЕС.

Във Видинско се търгуват около 21 000 декара държавни имоти. Една трета от тези имоти – около 8000 декара, са само в едно землище – землището на село Горни Лом, в което е биосферният резерват Чупрене и две защитени местности. Продава се билото на Стара планина. Това обяви в извънредния брой на „Разследване на седмицата“ екологът Тома Белев.

Билото, източно от връх Миджур, обем от около 8000 декара, е оценен на 618 000 лева в компенсаторки. Интересът е за 30 000 000. Връх Миджур е първата стъпка от мащабен бизнес, който ще се разгърне в следващите месеци, коментира главният редактор на OFFNews.bg Владимир Йончев.

През юли 2012 г. търгът за използване на тези земи, проведен от Областната дирекция „Земеделие“ във Видин, е спечелен от Емил Цеков Петров. Той се е договорил всяка година да плаща по 100 лева наем. Държавата продава земите за 40 лева, върху които всяка година взима 100 лева наем, каза още Йончев.

Две са възможностите за подобен интерес за изкупуване на планините с компенсаторки – изграждане на ветрогенератори или ски курорти, обясни Тома Белев.

Незаконно е да се търгуват защитени територии. Самото земеделско министерство има интерес да отмени списъка с търгуваните имоти във област Видин и землището на село Горни Лом, тъй като е противозаконно. Специално за Миджур случаят ще бъде приключен със сезирането на прокуратурата - „Зелени Балкани“ ще сезира прокуратурата, каза още Тома Белев.

Сигнал от Асен Генов

Известният блогър Асен Генов се включи извънредно в предаването и призова да се разследва дали въпросният Емил Цеков Петров работи във фирмата Дунавски драгажен флот.

Генов призова да се разследва още дали доскоро шеф на фирмата Дунавски драгажен флот е била Росица Кирилова, която е председател на групата на общинските съветници на ГЕРБ във Видин.

Изтичане на информация

Според наредба на земеделското министерство, в търговете за земеделски земи може да се участва не с пари, а само с поименни компенсационни бонове. В последните месеци е имало масирано изкупуване на такива бонове. По наша информация купувачите на боновете са свързани със собствениците на Винпром Пещера. Въпреки официалното становище на самата компания - ние не намесваме компанията, ние намесваме нейните собственици. За нас това е разграничението. Странното е, че една група знае почти година по-рано какво ще се случва,  заяви журналистът от вестник "Капитал" Теодора Василева.

 Пълният запис от предаването може да чуете ТУК

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови