Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Районният съд поиска помощ от съдиите в страната

Юлиан Христов 19 септември 2012 в 07:53 2452 2

Районен съд в София.
Районен съд в София.

Безпрецедентен зов за помощ поиска Софийският районен съд (СРС). Магистратите от най-натоварения съд в страната призоваха колегите си, които изявят желание да бъдат командировани, да го направят, за да помогнат с кадровия проблем в СРС.

"Предвид задълбочаващия се кадрови проблем в СРС всеки съдия от страната, който желае да бъде командирован в съда, или председател на съд, готов да помогне за решаването на този проблем, може да заяви това на тел.: 8955424", се казва в съобщението. 

Най-големият съд в страната се състои от председател с петима заместник-председатели, общо 138 съдии, разпределени в четири отделения – наказателно и три граждански. Администрацията на съда наброява 475 съдебни служители и включва съдебни секретари, съдебни деловодители, съдебни архивари, призовкари, куриери и други. Към структурата на съда са включени Служба по вписванията с 21 съдии по вписванията и Служба „Държавно съдебно изпълнение”, в която работят 32 съдебни изпълнители.

Освен кадрови проблеми съдът има и сериозни проблеми със сградния фонд. Това наложи преместването на част от съда и Софийската районна прокуратура в сградата на т.нар. военно НДК, а от 27 август брачното отделение на съда се помещава в сградата на бившия ВСС на ул. "Съборна". Така на разположение на съда има вече три сгради, след като правителството отпусна на районните магистрати и сградата на бившето военно управление на Строителни войски на бул. "Цар Борис III".

Преместването ще доведе и до увеличаване на щата на съда с 60 съдии. По думите на и. д. председател на СРС Методи Лалов в момента съдебните състави са около 125, като надеждите са те да станат близо 190. Около 500 души от администрацията на съда ще бъдат преместени във “военното НДК”, като има възможност на по-късен етап в сградата да бъдат настанени още поне 100 души.

След настаняването в новите сгради прокурорите и съдиите ще бъдат разпределени по двама в кабинет - досега в старата сграда на съда на бул. "Драган Цанков" съжителстваха по 4 и повече души.

По 35 зали ще бъдат направени в сградата на ГУСВ и военното НДК, където ще бъде настанено наказателното отделение на Районния съд. Ремонтът на сградата на бившето ГУСВ ще струва 6,9 млн. лева, а за военното НДК ще бъдат отделени 9,6 млн. лв. До момента правителството отдели близо 20 млн. лв. за тази сграда, която първоначално беше дадена на Агенцията по вписванията при правосъдното ведомство. Тези средства обаче до момента не са усвоени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews