Протестът се разцепи на радикално и умерено крило

24 юни 2013 в 19:33 17283 45

Протестът: ден девети. Снимка: Сергей Антонов
Протестът: ден девети. Снимка: Сергей Антонов

Протестът, който досега се организираше с ключовата дума #ДАНСwithme и номера на поредния ден след нея, се разцепи на радикално и умерено крило.

Хората, които досега задаваха тона на протестите, приканват за флашмоб пред парламента в сряда от 8,30 часа. На него те ще причакат депутатите на задния вход и ще поискат да си говорят с тях за "...оставка, избори и още нещо".

Флашмобът обаче не се видя достатъчно силен на радикалното крило на протеста, което направи своя група "Окупирай парламента, когато заседава; незабавна оставка на Орешарски" и прикани симпатизантите си да обсадят парламента и да стоят пред него цял ден с едно единствено искане - оставка.

Окупирай ПАРЛАМЕНТА

В групата "Окупирай ПАРЛАМЕНТА..." изрично е анонсирано, че администраторът на групата твърдо не подкрепя и ГЕРБ, а всеки който го обвини в това ще бъде смятан за бесепарски или депесарски провокатор. Но въпреки това в нея почти липсват критики срещу партията на Бойко Борисов, а посланията са само срещу БСП, ДПС и кабинета "Орешарски". За сметка на това ГЕРБ изрично са определени като "най-малкото зло". Освен призивите за касиране на изборите, които са в унисон с подадената от ГЕРБ жалба в Конституционния съд, правят впечатление и призивите срещу създателя на  #ДАНСwithme Асен Генов:

"Асен Генов, продължава да насажда напрежение между нас като непрекъснато подбужда кум омраза нека не допускаме това, всеки има право на глас без значение какво и кого подкрепя. НА ПРОТЕСТА СМЕ ПРЕДИ ВСИЧКО ГРАЖДАНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ, ЗА ПЪРВИ ПЪТ ОБЕДИНЕНИ", пише потребител, регистриран като Таня Иванова.

"Окупирай парламента" е регистрирана от профил с името Октай Енимехметов. Към момента участие в събитието са потвърдили близо 11 000 души. 

На кафе...

Протестът на "умерените" в сряда е флаш моб пред парламента. Той се организира в групата "На кафе пред парламента". Към нея са се присъединили към 1500 души. Събитието е замислено като протест срещу работата на всички партии в Народното събрание, включително и срещу ГЕРБ.

Организаторите призовават потребителите в социалната мрежа да се събират в 8,30 ч. пред парламента в трите работни дни за депутатите – сряда, четвъртък и петък.

„Приятели, дойде време да разширим протеста. Очевидно си имаме работа с дебелокожи и нагли хора, които чакат да се изморим и да разтурим "седенката". Затова да отидем на кафе до парламента, на задния вход, откъдето влизат за работа народните представители. Мирно, спокойно и цивилизовано. Да поговорим за оставки, избори и още нещо... :) Очакваме ви! п.с. Протестите в 18:30 остават!“, пишат организаторите на флашмоба.

По-късно те добавиха и допълнителна опция - пиене на кафе и в обедната почивка между 12:30 и 13:30 часа.

Те подчертават специално, че замислената демонстрация има изцяло мирен характер и уточняват: Всеки призив за кръв и насилие ще бъде трит незабавно, както и всякакви постове, които целят да разводнят темата - дневни протести пред парламента.

Прави впечатления, че "умерените" са съобразили протеста си така, че да бъде в извънработно време, докато "радикалните" са готови да протестират през целия ден, което породи съмнения в начина, по-който ще се организира това.

В по-умерената група досега участие са заявили над 1500 души.

Парламентът

В същото време от сайта на Народното събрание по нищо не личи, че то ще работи в условия на протести и искани оставки. За седмицата са планирани 11 заседания на различни комисии и две пленарни заседания. Внесени са и 10 законопроекта за разглеждане само през последните 3 седмици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!