„Атака“ говори на висок глас това, което БСП мисли

Последна промяна на 24 юни 2013 в 12:58 11707 53

Антоний Гълъбов. Снимка: БГНЕС
Антоний Гълъбов. Снимка: БГНЕС

„Ние сме в началото на формирането на нов партиен картел. Това, което се случи на заседанието на КСНС е много показателно. Реално погледнато се оказа, че "Атака" говори на висок глас онова, което БСП си мисли. Ако се вгледате внимателно в записите, ще видите, че всъщност както г-н Михов, като председател на парламента, така г-н Местан, така и г-н Станишев седяха и тихо мълчаха, докато г-н Сидеров обиждаше президента. Независимо от това, че няма реални преговори между Атака и ДПС, те са свързани през БСП.“

Това заяви политологът Антоний Гълъбов в интервю за БНР.

"Близо сме до сценария от 2005 г., но сега са много по-видими корпоративните интереси и олигархични модели на свързване, които тогава бяха видими само след детайлен анализ", допълни той.

Това, по думите му, има своя израз и на европейско ниво. ПЕС, подкрепяйки господин Станишев 11 месеца преди изборите за Европейски парламент, поема огромен риск за резултатите за Европейски парламента през май догодина.“

Един от най-сериозните проблеми в момента е отказът на властта да управлява.

"Никой не би могъл сериозно да твърди, че решенията за майчинските или за децата в първи клас са мерки в социалната сфера. Всъщност, имаме много ясния профил на желанието за пренареждане в сектор "Сигурност" и за пренареждане в сектор "Енергетика". "Сигурност" и "Енергетика" са двата сектора на руското влияние във всички бивши социалистически страни.

Така че става дума сериозен проблем.

Имаме отказ от структуриране на парламента, огромно забавяне при структуриране на правителството, опит да се играе със страховете на хората, обяснявайки, че бързи избори означават тежка криза, че няма да можем да подпишем договора с ЕК – всичко това не отговаря на истината и това трябва да бъде много ясно казано."

Категорично неверни са твърденията, че нови предсрочни избори означават задълбочаване на кризата и загуба на европейско финансиране.

"Тезите, че нови избори ще задълбочат кризата, по същество обслужват новия картел във властта между ДПС, БСП и "Атака". Това категорично не е вярно", категоричен е политологът. Просто, за разлика от февруарските протести, когато гражданската активност не се трансформира във висока избирателна активност, сега тя неминуемо ще увеличи активността и резултатите от изборите ще са много различни.

"И това, което не казват много от колегите ми и голяма част от политиците, свързани с новата власт, е че следващите избори няма да възпроизведат сегашния резултат. Това е напълно очевидно. Именно затова има съпротива срещу провеждането на избори, подаването на оставка и влизането в предизборен цикъл."

"БСП разпозна желанието за промени в Изборния кодекс като възможност за втори живот на парламента. Говори се за нов Изборен кодекс, за да можем да влезем в безкрайните процедури на първо и второ четене, на промени на отделни текстове, за да завършим календарната година с някакъв нов Изборен кодекс", каза още Гълъбов, според когото са необходими 4-5 промени в сегашния кодекс, които биха могли да се приемат в рамките на един месец.

Най-сериозният български политик в момента е Иван Костов, заяви още Гълъбов.

 „Аз искрено се надявам, че хората, които се интересуват от политика, ще прочетат речта на Иван Костов. Той продължава да бъде най-сериозният български политик с капацитет за оценка на ситуацията и анализ, който далеч надхвърля рамките на опонентите му“, заяви той.

"ДСБ най-вероятно ще промени отчасти политиката си, търсейки повече диалог и участие в един общ процес. Новият председател на ДСБ изглежда човек, който е готов да влезе в такъв диалог. Важно е в останалите политически партии вдясно да бъдем свидетели на подобен процес. Не е достатъчно да видим само декларации, а готовност за диалог и за партньорство, защото вдясно не трябва да се върви към Коалиция за България вдясно, нито към Единна партия вдясно. Дясното е многолико. То трябва да се научи да работи заедно, без да губи собствената си идентичност“.

Сравнявайки протестите през февруари и юни и коментирайки провокациите, Антоний Гълъбов заяви:

"Това, което се вижда на площадите са профилите на различен тип социални групи в сравнение с това, което видяхме през февруари. Това е политически протест без всякакво съмнение, доколкото става дума за протест, който е ориентиран към начина на упражняване на властта.

Ако трябва да бъдем съвсем коректни, първите групи, които излязоха на улиците през февруари, очакваха, че Бойко Борисов ще опрости сметките за ток. Очакванията бяха такива, след което профилът на февруарските протести се промени под натиска на различни типове корпоративни интересни, появиха се съвсем други групи хора на улицата.

Сега имаме политически протест, първият от много години насам политически протест, който показва, че границата на минимално необходимото доверие, за да се управлява ефективно, е прекрачена.

Всъщност, още от събота, а не в петък - в петък нямаха време да се организират, нататък започнаха провокациите от онези, които се опитаха да използват и февруарските протести в своя полза. Разбира се, че става дума за корпоративни интереси.

И тогава говорих за това, че протестиращите, без да искат, попадат в обяснителната схема и интересите на корпоративните интереси, срещу които формално протестират. Сега желанието на същите тези интереси е да компрометират протестите,защото за все повече хора е ясно, че това, което се случва в управлението на страната няма нищо общо с демокрацията. Ние сме в началото на формирането на нов партиен картел".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.06 2013 в 07:16

Ами "Роската" "тъпче в ошфорни сметки" негови си пари,изкарани със знание, можене и работа,за разлика от карикатурата Сидеров,който изкарва парите си с театрална "политическа дейност". "Роската" ще остане в историята на България като един от знаещите и можещи български Президенти, а Сидеров,като една политическа утрепка в прехода на страната от комунизъм към демокрация.

25.06 2013 в 09:42

Сидеров има само един вехт костюм от 50 лв., който облича за парламентарни дебати, иначе ходи по стари дънки и ризка, няма нито апартамент, нито кола, нито вила...

Финансите на ПП Атака са под непрекъснатао наблюдение от надзорните органи, всичко е чисто...

25.06 2013 в 04:05

Пишеш грамотно, слагаш запетайки, дори и непълен член на правилното място! Има заявка за поетичност дори -сравнение, по 2-3 прилагателни : "Февруарските протести изригнаха като вулкан от дълбините на отчаяната и притисната в ъгъла народна маса от монополите и ...", " Стреснати от мощния справедлив глас от улицата, им трябваше доста време да дойдат на себе си, да се окопитят и разберат, че това не е кошмарен сън, а действителност."
Е, не е за вярване, че си толкова тъп, за да не разбереш , че протестите СА СПОНТАННИ! Че хората не търпят вече да им плюят в лицето. И че ГЕРБ няма нищо общо. Какво да се прави - от Партията са ви дали задача и си я изпълнявате.

25.06 2013 в 03:45

От трибуната на Народното събрание показахас документи кой е подписал тези прословути договори . Единият от Милко Ковачев през 2003, другият от Мирослав Севлиевски през 2005! Сиреч министри от правителството на царя.
А защо не го избраха - защото такива като теб си въобразяват, че интелигентните и образованите трябва да следват тълпата,/ която комунистите ласкаеха- "Народът винаги е прав", а на практика я прекарваха на воля/. Не, драги, тълпата трябва да следва по-знаещите и по- можещите, за да може обществото да върви напред. Равенството не съществува!

25.06 2013 в 03:29

Нека първо кристално чистият и неописуемо етичен Болен каже с какви пари поддържа телевизия и вестник, пък после да търси сламката в чуждото око. И не ни пробутвай версията със субсидията - тя не стига със сигурност. Да ти дам жокер - чул ли го е някой да се оплаква от Русия и нейния " енергиен ботуш", с който ни е натиснала? Кога в България е имало "национализъм" т.е. шовинизъм? Това е типично руски специалитет - дай на хората враг, раздели ге, да се мразят, да се бият и да не забелязват кой ги краде наистина. Само един тъпанар може да се лови на пинизите на тоя маниакален комплексар. Нещастник!

25.06 2013 в 00:25

Александра, ето друг прочит на събитията. През февруари излъгаха хората, че ще има избори и им предложиха същите муцуни. Хората гласуваха, като отбелязвам специално, че ДСБ дори не влезе в парламента - това е причината протестите да не минат и пред тяхната порта. Сега пак лъжат хората, но понеже вече почти няма кой да им се върже, ще поизтупат "синята идея" и пак ще я предложат. За целта ще се скрият зад хора като Кънев, които нямат тъмното минало на Командира. Да разделяш протестиращите във времето, класите, възрастта и т.н. има смисъл само докато те не се слеят във времето, класите, възрастта и т.н. Кажи на социолога, че този момент приближава.

25.06 2013 в 00:00

Че и Роската може да си държи колкото пари иска в офшорки. Някой да е доказал, че е нарушил закона ?
Но я ми кажи ти как Сидерчо от "човек с вехти дрехи и няколко лева в джоба" стана "костюмарче с парички" ?

24.06 2013 в 23:58

http://dokumentalni.blog.bg/politika/2012/12/21/koi-sa-govoritelite-na-grajdanskoto-obshtestvo.1033869
това за антоний гълъбов - не ни промивайте главите и не забравяйте ,чеси получавате заплатата от нашите данъци !!!!омръзна ми от политолози ....по продажни и платени и от медиите

24.06 2013 в 23:53

Изгледах записа .Волен беше непоколебим ,но нямаше нищо нито обидно нито невъзпитано .Невъзпитан беше Б.Б. Те с Плевнелиев се изживяват като свещенни крави , но не са ...те също като Волен са избраннице на Суверена .Това е консултативен съвет ,а не детска градина ,в която Плевнелиев се държи като учител ...няма такова нещо .Макар и президент той не е свещена крава ...и тр. да отговори ...и след това да зададе своите въпроси към Сидеров ако има такива ....той се разпорежда ,гони от съвета ,спира съвета като че ли са му отишли в частния дом на гости ....той е президент ,не е собственищк на държавата ,нито пък свещена крава .Но за тези ,които могат да мислят ...това си беше договорка с Б.БV и останалите ...да не допуснат омертата да се разплете

24.06 2013 в 23:51

браво! чудесен анализ