„Атака“ говори на висок глас това, което БСП мисли

Александра Маркарян 24 юни 2013 в 12:58 12203 53

Антоний Гълъбов. Снимка: БГНЕС
Антоний Гълъбов. Снимка: БГНЕС

„Ние сме в началото на формирането на нов партиен картел. Това, което се случи на заседанието на КСНС е много показателно. Реално погледнато се оказа, че "Атака" говори на висок глас онова, което БСП си мисли. Ако се вгледате внимателно в записите, ще видите, че всъщност както г-н Михов, като председател на парламента, така г-н Местан, така и г-н Станишев седяха и тихо мълчаха, докато г-н Сидеров обиждаше президента. Независимо от това, че няма реални преговори между Атака и ДПС, те са свързани през БСП.“

Това заяви политологът Антоний Гълъбов в интервю за БНР.

"Близо сме до сценария от 2005 г., но сега са много по-видими корпоративните интереси и олигархични модели на свързване, които тогава бяха видими само след детайлен анализ", допълни той.

Това, по думите му, има своя израз и на европейско ниво. ПЕС, подкрепяйки господин Станишев 11 месеца преди изборите за Европейски парламент, поема огромен риск за резултатите за Европейски парламента през май догодина.“

Един от най-сериозните проблеми в момента е отказът на властта да управлява.

"Никой не би могъл сериозно да твърди, че решенията за майчинските или за децата в първи клас са мерки в социалната сфера. Всъщност, имаме много ясния профил на желанието за пренареждане в сектор "Сигурност" и за пренареждане в сектор "Енергетика". "Сигурност" и "Енергетика" са двата сектора на руското влияние във всички бивши социалистически страни.

Така че става дума сериозен проблем.

Имаме отказ от структуриране на парламента, огромно забавяне при структуриране на правителството, опит да се играе със страховете на хората, обяснявайки, че бързи избори означават тежка криза, че няма да можем да подпишем договора с ЕК – всичко това не отговаря на истината и това трябва да бъде много ясно казано."

Категорично неверни са твърденията, че нови предсрочни избори означават задълбочаване на кризата и загуба на европейско финансиране.

"Тезите, че нови избори ще задълбочат кризата, по същество обслужват новия картел във властта между ДПС, БСП и "Атака". Това категорично не е вярно", категоричен е политологът. Просто, за разлика от февруарските протести, когато гражданската активност не се трансформира във висока избирателна активност, сега тя неминуемо ще увеличи активността и резултатите от изборите ще са много различни.

"И това, което не казват много от колегите ми и голяма част от политиците, свързани с новата власт, е че следващите избори няма да възпроизведат сегашния резултат. Това е напълно очевидно. Именно затова има съпротива срещу провеждането на избори, подаването на оставка и влизането в предизборен цикъл."

"БСП разпозна желанието за промени в Изборния кодекс като възможност за втори живот на парламента. Говори се за нов Изборен кодекс, за да можем да влезем в безкрайните процедури на първо и второ четене, на промени на отделни текстове, за да завършим календарната година с някакъв нов Изборен кодекс", каза още Гълъбов, според когото са необходими 4-5 промени в сегашния кодекс, които биха могли да се приемат в рамките на един месец.

Най-сериозният български политик в момента е Иван Костов, заяви още Гълъбов.

 „Аз искрено се надявам, че хората, които се интересуват от политика, ще прочетат речта на Иван Костов. Той продължава да бъде най-сериозният български политик с капацитет за оценка на ситуацията и анализ, който далеч надхвърля рамките на опонентите му“, заяви той.

"ДСБ най-вероятно ще промени отчасти политиката си, търсейки повече диалог и участие в един общ процес. Новият председател на ДСБ изглежда човек, който е готов да влезе в такъв диалог. Важно е в останалите политически партии вдясно да бъдем свидетели на подобен процес. Не е достатъчно да видим само декларации, а готовност за диалог и за партньорство, защото вдясно не трябва да се върви към Коалиция за България вдясно, нито към Единна партия вдясно. Дясното е многолико. То трябва да се научи да работи заедно, без да губи собствената си идентичност“.

Сравнявайки протестите през февруари и юни и коментирайки провокациите, Антоний Гълъбов заяви:

"Това, което се вижда на площадите са профилите на различен тип социални групи в сравнение с това, което видяхме през февруари. Това е политически протест без всякакво съмнение, доколкото става дума за протест, който е ориентиран към начина на упражняване на властта.

Ако трябва да бъдем съвсем коректни, първите групи, които излязоха на улиците през февруари, очакваха, че Бойко Борисов ще опрости сметките за ток. Очакванията бяха такива, след което профилът на февруарските протести се промени под натиска на различни типове корпоративни интересни, появиха се съвсем други групи хора на улицата.

Сега имаме политически протест, първият от много години насам политически протест, който показва, че границата на минимално необходимото доверие, за да се управлява ефективно, е прекрачена.

Всъщност, още от събота, а не в петък - в петък нямаха време да се организират, нататък започнаха провокациите от онези, които се опитаха да използват и февруарските протести в своя полза. Разбира се, че става дума за корпоративни интереси.

И тогава говорих за това, че протестиращите, без да искат, попадат в обяснителната схема и интересите на корпоративните интереси, срещу които формално протестират. Сега желанието на същите тези интереси е да компрометират протестите,защото за все повече хора е ясно, че това, което се случва в управлението на страната няма нищо общо с демокрацията. Ние сме в началото на формирането на нов партиен картел".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!