Посолството на САЩ в София опроверга за готвено нападение над Сирия

Юлиан Христов 14 юни 2012 в 07:48 1332 1

Масови убийства в Сирия. Снимка: БГНЕС, архив
Масови убийства в Сирия. Снимка: БГНЕС, архив

От американското посолство в София опровергаха вчера информацията на сайта "Дебка файлс" за подготвян частичен удар срещу Сирия.

Както вече секретар Хилари Клинтън заяви, ние подкрепяме усилията на специалния пратеник Кофи Анан, който представлява и ООН, и Арабската лига. В момента изготвяме пътна карта за постигане на мир в Сирия, заявиха от посолството.

Според "Дебка файл", американският президент Барак Обама е наредил на американската флота и въздушните сили да ускорят подготовката за частична офанзива срещу режима на сирийския президент Башар Асад, както и за налагането на зона, забранена за полети над Сирия. Специализираното издание в областта на разузнаването и сигурността твърди, че основната цел е президентският дворец на Башар Асад, както и военния център, разположен на хълма Касюн на север от Дамаск.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън отново призова Москва да престане да доставя оръжие на Дамаск, като предупреди, че спиралата на насилието в Сирия води към гражданска война, съобщи Франс прес. Ние многократно приканихме руското правителство да прекрати напълно военните си връзки (със Сирия), да не оказва нова подкрепа и да не поема нови доставки, заяви тя, като наред с това припомни колко държи на сътрудничеството между САЩ и Русия.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров обясни, че въпросните доставки са по сключени вече договори, които руснаците са длъжни да изпълнят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови