Пазарите се инспектират за незаконно отсечени коледни елхи

Милен Енчев 05 декември 2012 в 14:35 1747 0

Коледната елха на София. Снимка: Сергей Антонов
Коледната елха на София. Снимка: Сергей Антонов

Изпълнителната агенцията по горите (ИАГ) е започнала проверки за сечта, транспортирането и продажбата на коледни дръвчета, обявиха от пресцентъра на агенцията.

Както всички видове сечи, добивът на коледни елхи е регламентиран в Закона за горите и транспортирането на такива дръвчета трябва да става задължително с превозен билет. Документът трябва да съдържа данни за продавача и купувача, дата и час на тръгване на превозното средство, вид и количество на превозваните дръвчета или клони.

Търговците трябва да представят и разрешителни за добив или придобиване на елхите. Превозните билети се издават от директорите на горските и ловни стопанства в страната, както и от регистрирани лесовъди.

Незаконното отсичане или притежание на дръвчетата се наказва с глоба от 50 до 3000 лева за граждани и от 100 до 5000 лева за фирми.

За тази година шестте държавни горски предприятия ще осигурят за пазара общо 90 000 коледни дръвчета, съобщиха преди дни от агенцията по горите. Почти половината от елхите – 40 000, ще са живи, в саксии или контейнери, и ще могат да се пресадят след празниците. Те ще са съвсем малко по-скъпи от отсечените елхи. Търговците ще ги купуват от държавните стопанства на цена от 10 до 30 лева. Мъртвите дръвчета ще са на цена от 5 до 25 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови