Първанов, Дончева и Паси зад дядо Гавриил във Фейсбук

Борислава Бибиновска 19 ноември 2012 в 11:24 2972 3

Група против митрополит Николай. Снимка: Фейсбук
Група против митрополит Николай. Снимка: Фейсбук

Какво обединява Георги Първанов, Татяна Дончева и Соломон Паси? И тримата искат Ловчанския митрополит Гавриил за патриарх и са фенове на групата му във Фейсбук.

Синодът предупреди политиците и миряните, че изборът на нов патриарх е еднолично негово решение и че то не е подвластно на светските закони.

Това обаче не попречи на хиляди хора във Фейсбук да заформят истинска кампания "за" и "против" кандидатите за глава на Църквата ни.

Едва трима митрополити обаче засега се радват на групи, които ги подкрепят, а не ги хулят - Пловдивският Николай, Русенският Неофит и Ловчанският Гавриил. В публикациите си потребителите обясняват избора и подкрепата си за конкретния митрополит, изтъквайки техните отличителни и достойни качества.

В подкрепа на дядо Николай са създадени 3 групи с около 1000 души участници.

В една от групите феновете на митрополита настояват, че той трябва да бъде избран за глава на БПЦ, защото е време да се даде път на младите и жизнените.

„Неговата ерудиция, дар слово, отлично познание на Божието слово и вниманието му към миряните са само част от качествата, които той притежава и които Светият Синод трябва да вземе под внимание при избирането му за Глава на нашата църква!”, казват още поддръжниците на Пловдивския владика.

Като най-сериозно предимство на Николай пред останалите митрополити се изтъква фактът, че той няма агентурно минало.

Другият любимец на фейсбук е Русенският митрополит Неофит. Около 1000 души са се обявили в негова подкрепа.

Дядо Неофит печели симпатиите на хората с добротата и миролюбието си. В една от групите в негова подкрепа се казва, че той е митрополит, който стои близо до хората.

Неофит е обичан от миряните независимо, че има досие.

„Той не се скри зад досието си и се покая”, се казва участник в групата.

Най-голяма подкрепа във фейсбук печели Ловчанският митрополит Гавриил. Почти 3000 са се обединили около групата „За митрополит Гавриил да стане патриарх на Българската православна църква”.

Ловчанският митрополит е обявен за най-достойният приемник на патриарх Максим. Неговите поддръжници го припознават като следващия обединител на БПЦ. Те смятат, че той е един от малкото духовници, които излъчват спокойствие и миролюбие.

„Наистина страхотен ЧОВЕК! Скромен, отворен към всеки, без разлика на социален статус”, се казва в един от коментарите.

За митрополит Гавриил са застанали и редица публични личности, сред които Соломон Паси, Татяна Дончева, Евгений Дайнов, Диана Найденова, Георги Първанов и други.

За двама митрополити бяха създадени и антигрупи.

Най-нежелан се оказа митрополит Николай, за когото в Фейсбук пространството бяха създадени „Група против митрополит Николай да оглави Българската православна църква” с почти 3000 участници и „НЕприятели на митрополит Николай” с над 200 членове.

Варненският Кирил пък попадна в групата „Аз съм против митрополит Кирил за глава на Българската православна църква”. До този момент обаче участниците са едва 30.

Двамата митрополити са обвинявани, че са властолюбиви и неподходящи за духовни водачи.

Миналата седмица се състоя заседание на Светия синод, което беше бойкотирано от 3-ма митрополити – Пловдивският Николай, Търновският Григорий и Врачанският Калиник. По-рано те се обявиха против избора на Варненския владика Кирил за наместник-председател на синода. Това даде повод за спекулации, че във висшия клир се оформят два лагера – около митрополит Кирил и около митрополит Николай.

Вчера Светият синод призова отцепниците да вземат участие в зимната синодална сесия, на която се очаква да се ръководи и решава съдбата на Църквата до избирането за следващ патриарх на България. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!