Митрополит Кирил иска примирие

Последна промяна на 18 ноември 2012 в 19:05 2133 2

Митрополит Кирил Снимка: БГНЕС
Митрополит Кирил Снимка: БГНЕС

Митрополит Кирил даде ясен знак, че иска примирие с пловдивския митрополит Николай днес по време на първата му неделна литургия в църквата "Света Неделя" в качеството си на временен софийски митрополит.

След кончината на патриарх Максим Варненският и Великопреславски митрополит Кирил бе избран за временен наместник-председател на Светия синод до избора на патриарх през март, както и за временен софийски митрополит. Срещу избора му реагира пловдивският митрополит Николай, който в писмо заяви, че има допуснати нарушения при гласуването за наместник-председател, поради които не следва митрополит Кирил да заеме поста. Митрополит Николай обяви още, че се оттегля за "40-дневен траур и няма да вземе участие при евентуални събрания на Светия синод".

Днес митрополит Кирил подчерта, че "най-необходимо и важно е единството на Светия Синод на православните християни и на христовата църква". Той заяви още:
 
Когато има различно мнение, то трябва да бъде обосновано, защото е много важно единството на църквата, то е в основата ú. Не трябва да разкъсваме хитона на църквата. Някои трябва да се съобразят с това нещо, защото не става въпрос за обикновени неща, а за важни събития в живота на БПЦ.
 
Митрополит Кирил подчерта, че се надява всички митрополити да отидат на следващото заседание на Светия Синод и изрично подчерта, че те могат да отсъстват само ако имат основателна причина за това.
 
Той не пропусна да отбележи, че "вече 11 души от Светия Синод признават избора на наместник-председател на БПЦ".
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.12 2012 в 11:58

В пазарджишката циганска махала има едни хора с бради и нито един от тях не е агент на Комунискическата Държавна Сигурност. Но 11 от членовете на Светия Синод са агенти на Комунискическата Държавна Сигурност, а останалите са агенти на Комитет Государственньi Безопасности. Приликата между Пазарджешкия „синод” и Софийския сенод е, че и двете формирования са АНТИБЪЛГАРСКИ и са АНТИХРИСТИЯНСКИ.

19.11 2012 в 09:14

ЕТО КОИ СА КАНДИДАТИТЕ ЗА ПАТРИАРХ:
1) Николай Пловдивски специализира в Москва ! ! ! ? ? ? Баща му, Методи Стоименов, е милиционер, който оглавява взвод при Шесто управление на Държавна сигурност ! ! ! ? ? ? Николай е скандална личност и обединител НЕ може да бъде. 2) Гавриил Ловчански - 62 години е, специализирал в Москва от 1986 до 1991. Говори се, че по време на разкола е изнесъл авоарите на БПЦ в руска банка, счита се за представител на руското лоби ? ? ? ! ! !
3) Амвросий Доростолски е бил в „Алтернативния синод” и се счита за разколник, но НЕ се води на отчет в ДС. На 70 години е и имал здравословни проблеми.

# Останалите 11 митрополии фигурират в архивите на Държавна сигурност. #

1. Кирил Варненски е работил за Първо главно и за Шесто управление на ДС псевдонимите "Ковачев" и "Владислав".

2. Игнатий – Плевенски е работил за Държавна сигурност като агент и секретен сътрудник Пенев и Германски.

3. Дометиан – Видински е работил за ДС. Вербуван е 1972 г с име агент Добрев.

4. Йоаникий Сливенски. Вербуван е под името агент Кирилиевич. От 1977 г. е работил за управлението на МВР - Сливен, по линия на Шесто управление на ДС.

5. Григорий Великотърновски е вербуван за агент към Шесто управление на ДС с псевдоним Ваньо.

6. Калиник Врачански е агент Рилски и Велко и е сътрудник на МВР, после е регистриран и към политическата полиция.

7. Натанаил Неврокопски е агент Благоев от държавна сигурност. В досието има собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получено възнаграждение, разходни документи.

8. Неофит Русенски е регистриран към Шесто главно управление с псевдоним Симеонов.

9. Галактион Старозагорски е вербуван като агент Мишо. Бил е сътрудник на Шесто, Трето и Първо главни управления на ДС.

10. Симеон Европейски от 1964 г е секретен сътрудник Христов и Торис. От 1967 г. е щатен служител на Първо главно управление. Личното и работното му дело е в 27 тома.

11. Йосиф Американски. Агент и секретен сътрудник Николов и Зографов. Вербуван е през 1980 г., през 1983 г. е регистриран към разузнаването. В досието му има разходни документи.
Извод: Най-“чист” е Нафарфорий (Краси Радков)