Митрополит Кирил иска примирие

18 ноември 2012 в 19:05 2744 2

Митрополит Кирил Снимка: БГНЕС
Митрополит Кирил Снимка: БГНЕС

Митрополит Кирил даде ясен знак, че иска примирие с пловдивския митрополит Николай днес по време на първата му неделна литургия в църквата "Света Неделя" в качеството си на временен софийски митрополит.

След кончината на патриарх Максим Варненският и Великопреславски митрополит Кирил бе избран за временен наместник-председател на Светия синод до избора на патриарх през март, както и за временен софийски митрополит. Срещу избора му реагира пловдивският митрополит Николай, който в писмо заяви, че има допуснати нарушения при гласуването за наместник-председател, поради които не следва митрополит Кирил да заеме поста. Митрополит Николай обяви още, че се оттегля за "40-дневен траур и няма да вземе участие при евентуални събрания на Светия синод".

Днес митрополит Кирил подчерта, че "най-необходимо и важно е единството на Светия Синод на православните християни и на христовата църква". Той заяви още:
 
Когато има различно мнение, то трябва да бъде обосновано, защото е много важно единството на църквата, то е в основата ú. Не трябва да разкъсваме хитона на църквата. Някои трябва да се съобразят с това нещо, защото не става въпрос за обикновени неща, а за важни събития в живота на БПЦ.
 
Митрополит Кирил подчерта, че се надява всички митрополити да отидат на следващото заседание на Светия Синод и изрично подчерта, че те могат да отсъстват само ако имат основателна причина за това.
 
Той не пропусна да отбележи, че "вече 11 души от Светия Синод признават избора на наместник-председател на БПЦ".
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!