Синодът плаши отцепниците с наказание

17 ноември 2012 в 11:17 4584 2

Избораха делегати за Патриаршеския събор.
Избораха делегати за Патриаршеския събор.

Светият Синод на Българската православна църква заплаши трима митрополити с наказание.

Синодът ще изпрати писма до Великотърновския митрополит Григорий, Плевенския митрополит Игнатий и Пловдивския митрополит Николай, с които ги призовава да се включат на следващите заседания от Зимната синодална сесия.

От Синода уточняват, че заседанията са планирани до 19 декември. До тогава трябва да бъде взето решение за свикване на събор за избирането на патриарх. 

Тримата митрополити оспориха избора на митрополит Кирил за временен наместник-председател на БПЦ до избирането на патриарх. Пловдивският митрополит Николай обяви, че няма да присъства на заседания на Светия Синод в следващите 40 дни.

"Отсега не може да се каже кога ще бъде взето решение за патриаршеския избирателен събор от Светия синод, може през декември или през януари", коментира Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, цитиран от Дарик. 

Подготовката на патриаршеския избирателен събор е дълъг процес и затова срокът за организирането му е до четири месеца от кончината на патриарх Максим. 

Светият Синод на първото си заседание от зимната сесия на 14 ноември реши, че крайният срок за организирането на патриаршеския събор е до 6 март 2013 г. - четири месеца след кончината на Негово светейшество. Според устава на Българската православна църква патриаршеският избирателен събор трябва да се организира само в неделен ден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!