Quantcast

Митрополит Николай осмя Кирил в колаж

Последна промяна на 16 ноември 2012 в 10:29 6459 3

Николай и Григорий отново пренебрегнаха митрополит Кирил.
Николай и Григорий отново пренебрегнаха митрополит Кирил.

Дядо Николай се моли, и. д. патриарх Кирил прави пиршество.

Такъв надпис в банер се появи в официалния сайт на Пловдивската митрополия.

Заглавието е  съпътствано и с провокативен фотоколаж. Илюстрацията показва новия наместник-председател на Светия синод Кирил като ламтящ поп със зачервени бузи и бляскав лукав поглед. В ръцете си Варненският митрополит държи чаша. Неговият противник митрополит Николай пък е изобразен като хрисим и благ духовник, молещ се за душата на починалия патриарх Максим.

С публикацията на сайта на Пловдивска митрополия Николай категорично заявява позицията си, че застава против избрания за наместник-председател на Светия синод и ръководител на Софийска епархия митрополит Кирил. 

Противоречията между Николай и Кирил не са от вчера. През 2007 г. Кирил се обявява против избирането на Николай за Пловдивски митрополит. Варненският владика дори подкрепя другия претендент за длъжността - епископ Теодосий, чиято кандидатура е отхвърлена заради липса на необходимо образование. 

В крайна сметка Николай е избран за митрополит на Пловдивска епархия с 14 гласа "за". Той обаче не е бил подкрепен и от митрополитите Натанаил, който пуска празна бюлетини, и Игнатий, който написва името на Николай, но не се подписва.

Във вторник стана ясно, че Търновският Григорий оттегля подписа си от гласуването на съботното събрание за временен председател на Светия синод.

По-рано през седмицата Николай обяви също, че отказва да присъства на всички заседания на синода и се отдава на 40-дневно мълчание. Той не дойде и на заседанието в сряда, когато се разискваше вариантът за преизбирането на Кирил за наместник-председател. Освен него не дойдоха и още трима митрополити, сред които Търновският Григорий, Врачанският Калиник и Плевенският Игнатий. 

Останалите митрополити - Дометиан, Неофит, Гавриил, Натанаил, Галактион, Йоаникий и Амвросий още веднъж потвърдиха избора си за митрополит Кирил. Зад Варненския владика застанаха и Американският Йосиф и Западно и Средноевропейският Симеон.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.11 2012 в 09:44

В пазарджишката циганска махала има едни хора с бради и нито един от тях не е агент на Комунискическата Държавна Сигурност. Но 11 от членовете на Светия Синод са агенти на Комунискическата Държавна Сигурност, а останалите са агенти на Комитет Государственньi Безопасности. Приликата между Пазарджешкия „синод” и Софийския сенод е, че и двете формирования са АНТИБЪЛГАРСКИ и са АНТИХРИСТИЯНСКИ

16.11 2012 в 19:08

Наблюдението на нашата Църква е най-краткият път към атеизма.

16.11 2012 в 17:27

"... Митрополит Николай пък е изобразен като хрисим и благ духовник "...

На мен повече ми прилича на ЦАР, в съответно одеяние :) Аз ли нещо не съм разбрала или подобни одежди са в разрез с цялата Християнска идеология, предполагаща скромност в материалното?!...