Парламентът ще гласува днес закона за образованието

Последна промяна на 24 януари 2013 в 09:33 1395 1

Сергей Игнатов, министър на образованието Снимка: БГНЕС
Сергей Игнатов, министър на образованието Снимка: БГНЕС

Днес парламентът ще продължи второто, окончателно, гласуване на проекта на Закон за предучилищното и училищното образование.

Разглеждането на проекта на образователното министерство трябваше да продължи в сряда, но депутатите отложиха разискванията за днес. Тази сутрин те започнаха с обсъжданията на законопроекта за за управление на системата за защита на националната сигурност, представен от вицепремиера Цветан Цветанов.

Текстовете от образователния закон, с които се очаква депутатите да започнат след гласуване на законопроекта за националната сигурност, предвиждат държавата да субсидира частните детски градини и частните училища наравно с държавните заради задължителното предучилищно образование.

Частните детски градини или училища ще подават заявление за получаване на субсидията.

Независимо от парите от държавата ще им бъде позволено да продължат да събират и таксите си, предвижда законопроектът.

При последното му обсъждане в пленарна зала депутатите приеха задължителното предучилищно образование да започва от 4-годишна възраст. Дефиницията в сега действащия закон е не образование, а обучение. То започва от годината, в която детето навършва 5 години.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.01 2013 в 09:40

С новите субсидии за частни училища може съвсем скоро да очаквате масово деградиране на квартални държавни и общински училища и излюпването на местни частни.

В крайна сметка всичко ще си остане като ниво както си е било, защото учебните програми тъй или иначе се контролират от инспектората. Разликата е, че родителите ще трябва да плащат една такса повече.
 
X

Парламентът на живо