Разрешават 4-годишните да бъдат обучавани у дома

Последна промяна на 17 януари 2013 в 12:04 2343 18

Министърът на образованието Сергей Игнатов по време на дебатите в парламента. Снимка: Сергей Антонов

Задължителното предучилищно образование за 4-годишните да може да се провежда и почасово, и в самостоятелна форма на обучение, решиха депутатите от образователната комисия в Народното събрание.

Пленарното заседание на парламента бе прекъснато, за да може комисията по образование да изчисти спорните моменти в текста от проектозакона за предучилищното и училищното образование, въвеждащ задължително предучилищно образование от 4-годишна възраст. Това изискване предизвика протести на родители, които са против изискването и настояват сами да решават от каква възраст да пускат децата си в детска градина.

Според сега действащия Закон за народната просвета, който ще бъде отменен с влизането в сила на новия закон, задължителната възраст, от която започва предучилищното обучение за всички деца е 5 години. Ако свалянето на възрастта с 1 г. бъде прието, то ще влезе в сила от учебната 2016-2017 г., пише в параграф 21 от проектозакона.

По предложение на Снежана Дукова от ГЕРБ и с гласовете само на депутатите от ГЕРБ комисията промени текста на чл. 65 в раздел III "Организация на предучилищното образование" от проектозакона. С редакцията той гласи:

"Формите на педагогическо взаимодействие се осъществяват при целодневна, полудневна организация, почасово или в самостоятелна форма по избор на родителите при условия и по ред, определени с държавния образователен стандарт".

Независимо дали децата ще бъдат обучавани в детска градина или вкъщи, те ще трябва да покрият изискванията на държавния стандарт. Чл. 70 от проектозакона изисква всички деца, постъпващи в първи клас, да получат удостоверение за училищна готовност. Такова могат да получат само след проверка дали са постигнали изискванията на държавния образователен стандарт за предучилищното образование.

Ако родителите искат децата им да се обучават самостоятелно, те ще трябва да се регистрират в най-близката детска градина или в общината, обясни след края на извънредното заседание на образователната комисия зам.-министърът на образованието Милена Дамянова. Регистрация трябвало да се прави всяка година.

Тази форма не предполага и държавно финансиране, допълни тя.

Дали предложената редакция ще бъде окончателно приета, ще стане ясно при второто гласуване на текстовете в пленарна зала.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.01 2013 в 04:27

Пак фойерверки в локвата. От това пръска кал, и не става красиво.
Общата идея е по-проста - циганетата поне криво-ляво да научат български, а като не щът - бащите им да се научат да купуват презервативи по 30 стотинки завинаги, вместо да крадат всеки ден за хляб по лев и половина килото.
Лошото е, че работата е поръчана на слабо грамотното момиче, което заместник - министърка, и не умее да каже нищо по човешки, ами само да си тактува с прическата на всяка дума, като подопечните му деца, на курс по солфеж.
Жалко изпълнение. А можеше да стане бързо и без ядове.
Кадрови проблем май, а г-н Борисов?

17.01 2013 в 19:47

Wattie, фактът, че си расал само и единствено в България, без истински да си подадеш носа навън за да се запознаеш с хората, които привеждаш като пример и еталон, от първо лице, а не само от съседната хавлия на плажа или от телевизора... не ти се е отразил добре! Затвърждавам си мнението, че започваш да развиваш фашистки възгледи... И щом за теб те са "нещо много хубаво".. не мисля, че имам основание да продължавам този разговор.

17.01 2013 в 18:28

Ако щеш го наречи "марсианизъм" или "юпитеризъм", но това няма да промени факта, че именно "безгрижното детство" на 90те доведе до сегашните проблеми. И с демографска криза, и с възпитанието на днешните вече работоспособни млади хора, и липсата им на знания, и т.н.

Провери например как хората в Германия или Англия се занимават с децата си още от най-ранното им детство. Пък после ги наречи "фашисти". Само, че накрая ги сравни с нас - къде сме ние, а къде са те? Ще излезе, че фашизмът е нещо много хубаво.

17.01 2013 в 14:52

Подписвам се под всяка буква от Wattie.

17.01 2013 в 14:04

Всъщност, най-големите диванета и сега са си с целия набор годинки из детските заведения, защото са деца на безотговорни родители, които с радост се отървават от тях - само начин им дай! От 3 годинки (още с памперса) на детска ясла и доооо.. 12 клас! :)

17.01 2013 в 13:59

И да ми твърди някой, че учениците в днешно време са извън пътя, щото не са посещавали детска градина, а.к.а. предучилищна - ХА, ХА, ХА! По-наивно не може да бъде :)

17.01 2013 в 13:55

Малеее... Да се върнем тогава направо в Хитлерова Германия и да отведем децата още с раждането от родителите в съответни "заведения", където ОБЩЕСТВОТО ще се погрижи за това те никога да не прихванат и един вреден навик от тези, с които родителите им изобилстват!

Това твоето е фашизъм, Wattie, при това към ДЕЦАТА!

Да, БЕЗГРИЖНОТО ДЕТСТВО е задължително условие за формиране на здрава ЧОВЕШКА психика! Ако и тя да е до голяма степен наследствен фактор, аз не смятам, че ще сме най-добре ако се погрижим да възродим идеите на "Чистата раса".

Аз не знам ти дали си приближавал скоро учебно заведение, но ако го направиш ще забележиш, че проблемът там не е възрастта на възпитаниците, която е разнообразна, а СРЕДАТА, която е септична!!! Както искаш го разбирай...

17.01 2013 в 13:37

Точно заради такива изказвания аз съм твърд привърженик на абсолютно задължителното присъствие на деца в детска градина във възрастта от 4 до 7 години.

Нека те цитирам "единственото, което трябва да правят е безгрижно да съществуват" - ти сериозно ли това го причиняваш на собственото си дете?

Безгрижното съществуване може да е възможно някъде по Екватора, където на негрите бананите им падат по главите от дърветата и дори не си правят труда да се катерят да берат. Навсякъде другаде "безгрижно съществуване" са забранени думи. Тези деца още с раждането си започват да живеят в ОБЩЕСТВО. Те още с първите си самостоятелни крачки навън трябва да започнат да осъзнават какво означава думата "общество". Най-тривиален пример е това да внимават и да се пазят от автомобили. Но същото важи за всичко останало. Някой трябва да ги научи как да контактуват с другите. Някой в частност трябва да ги научи и да ги подготви за учебна среда. И когато се окаже, че родителите са дебили, които изискват "безгрижно детство" за своите социални инвалидчета, тогава е редно да се намеси учител, който знае как се възпитава дете!

17.01 2013 в 13:29

Между другото.... Единственото хубаво на този закон е откриването на работни места за учители! Защото децата намаляват и хората в бранша изпитват ужас от това, че ще останат без работа!

Но за децата това да ги стресираш като ги поставиш в конкурентна среда от 4 годишна възраст, когато единственото, което трябва да правят е безгрижно да съществуват, не е ни най-малко полезно... После не се чуди защо ученици разстрелват из училищата в щатите!!!

17.01 2013 в 13:29

"Училище" и "детска градина" са две различни понятия. На "училище" се тръгва на 7 години, по изключение е възможно и на 6. Точка - в това спор няма и не е имало.

А това, че от министерството решиха да наричат "детска градина" като "предучилищна", просто буди недоумение. Донесе им само лош PR и проблеми.

Обосновката е ясна "защо" - няма достатъчно детски градини, докато училищата в момента усещат демографския срив, т.е. може да се употреби материалната им база във форма на детска градина. Ама решиха да не го наричат "детска градина", защото е на територията на "училище". И те ти проблем тетке...