Окончателно: Задължително образование за 4-годишните

Последна промяна на 18 януари 2013 в 10:23 11386 20

Как се гласува в парламента. Снимка: Сергей Антонов
Как се гласува в парламента. Снимка: Сергей Антонов

От 4-годишни децата ще започват задължително предучилищно образование.

Това решиха депутатите днес с окончателното гласуване на чл. 8 от проекта на Закона за предучилищното и училищното образование.

Той гласи:

Предучилищното образование е задължително от учебната година, която е с начало в годината на навършване на 4-годишна възраст на детето.”.

Текстът бе приет с гласовете на депутатите от ГЕРБ, "Атака" и на четирима независими.

"За" гласуваха 86 депутати, "против" - 33-ма, трима (независими) се въздържаха.

Задължителното предучилищно образование от 4-годишна възраст ще влезе в сила от учебната 2016-2017 г., пише в параграф 21 от проектозакона, който депутатите все още не са гласували.

Преди това гласуване мнозинството отхвърли предложението на депутатите от ДПС Алиосман Имамов и Хамид Хамид предучилищното образование за 4-годишните да не е задължително, а по избор на родителите.

С днешното решение възрастта за задължително предучилищно обучение се сваля с 1 година. Според сегашния Закон за народната просвета децата трябва да бъдат обхванати задължително в системата на образованието от 5-годишни.

Не бяха приети и възраженията на опозицията (Синята коалиция, Коалиция за България и ДПС) срещу текста, според който 4-годишните подлежат на задължително предучилищно образование. Според опозицията на тази възраст не може да става въпрос за образование, а единствено за възпитание и подготовка. В сегашния Закон за народната просвета, според който децата задължително тръгват на детска градина от 5-годишна възраст, пише, че това е „предучилищно възпитание и подготовка”, а не образование.

По този повод синият лидер и бивш премиер Иван Костов заяви:

"Някои колеги се шегуваха, че ние, дядовците, трябва да обявим конфликт на интереси при обсъждането на този закон. Аз имам малка внучка на 2 годинки и наистина мисля за нея, когато говоря сега. На 4 години децата трябва да се гушкат и да се учат на ценности, а не да се учат на абстракциите на числата, които някой чиновник от МОМН ще напише. Това е пълно безобразие спрямо тези мънички български граждани.

Трябва да покажем как се обичат тия деца тук, от тази трибуна. Иначе какво Народно събрание сме? Събрание от хора, които се мъчат да угодят на популизма в обществото."

"Ще карат 4-годишните... Тези са пълни идиоти", се възмути Костов след гласуването в разговор с вицепремиера и министър на образованието в кабинета му Веселин Методиев

Целта на този текст в законопроекта е държавата да налее пари в детските градини, като чрез задължението за обхващане на всички деца от 4-годишна възраст създаде нови работни места за възпитателите в детските градини, бе мнението на сините лидери Иван Костов и Мартин Димитров.

„Има хляб в тази работа. Има хляб за преподавателите в детските градини. Държавата ще създаде тези щатове, ще трябва да отдели тези пари. Съгласен съм. Прави се много силен жест в посока профсъюзите на учителите. Решили са от ГЕРБ, нека го направят. Но да се карат хората насила да заведат децата си там, това вече е безумно. И това го прави държавата в условия на тежка икономическа криза. Това е прокризисна политика”, заяви Иван Костов от парламентарната трибуна.

Единственият аргумент, с който управляващите от ГЕРБ защитиха чл. 8 от проектозакона, беше, че той регламентирал задължение за държавата да осигури това обучение, а не на родителите, които имали право да избират. В този дух от парламентарната трибуна се изказаха депутатките от ГЕРБ Галина Банковска и Катя Чалъкова.

Министърът на образованието Сергей Игнатов, който също бе в пленарната зала, нито веднъж не взе думата, за да защити проекта си.

След гласуването от Синята коалиция обявиха, че ще поискат президентът да наложи вето на чл. 8, въвеждащ задължително образование за 4-годишните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.09 2013 в 18:32

Няма проблем да е задължително обучението, но не виждам връзка с посещението на детска градина. В демократичните страни обучението обхваща всички възможни форми, които родителите желаят за децата си, като се почне от домашното обучение. Абсурдното в България е, че политиците идентифицират обучението с посещение на държавна детска градина. Което означава да задължиш със закон някой къде да живее, какво да яде и с кого да общува. Това, мисля, се наричаше затвор. Обучението на малки деца се извършва за не повече от половин час, два пъти седмично. Не може целият живот на детето да се нарече обучение. Освен това обучението предполага усвояване на определен обем знания, което ще рече да има входно ниво за първи клас. Значи не е обучение, а ранно детско развитие - е, има много литература по въпроса, но тя е предназначена за родители...

15.07 2013 в 23:41

НЯМА ДА СИ ПУСНА ЩЕРКАТА на този кошмар докато навърши 7 годишна възраст! НИТО ДЕН ПО-РАНО! ДОРИ И ГЛОБА НЯМА ДА ПЛАТЯ И КОЙТО ПРИПАРИ ДА МЕ ЗАПЛАШВА ИЛИ ТЕРОРИЗИРА ЩЕ ГО УБИЯ С ЛОВНАТА СИ КАРАБИНА ИЛИ С БРАДВАТА!
(Зависи в к'во настроение ше ме фанат!)
НАЙ-МНОГО ДА ГИ ОБЛЪЧА С НЕЩО ПСИХОТРОННО И ДА ГИ ПРАТЯ ДА ИЗТРЕБЯТ КОЛЕГИТЕ СИ!

20.01 2013 в 23:25

Предлагам да се въведе задължително обучение и на зиготата при зачеването на бъдещото дете, което ще стане след 4 години на 4 години...

18.01 2013 в 21:44

То бива простотия ,ама чак толкова не бива!Най-добре да мирясат вече ,че не ги бива за нищо ...и сегашните и предишните и по предишните.То не стига ,че България стана за срамотията от некадърни политици ами какво ще завещаем на децата си.Разруха!
Всеки народ си заслужава съдбата!

18.01 2013 в 21:39

Полезно е за циган4етата, ина4е няма да станат грагани...

18.01 2013 в 21:09

Не бе брат ми това са педофили!

18.01 2013 в 21:05

И кво , за какво е това бързане, кое го налага?????? Нали ще влезе в сила чак след 3 -4години, а до тогава я камилата, я камиларя ! Ей Тоя ГЕРБ много се грижи за нашите деца, които все по-трудно и по-трудно изхранваме, но за това пък ще бъдат окончателно обхванати от матрицата !!

18.01 2013 в 18:02

Чудесно решение.

18.01 2013 в 17:40

Долу малоумното правителство!!!! ДОЛУ!

18.01 2013 в 15:30

Правителството извива ръцете на българските родители и прокарва геноцидни закони за тяхното шантажиране чрез най-скъпото и свидното им - децата им! защото видяха политиците, че само с отнемане на имущество и пари не можаха да постигнат пълно подчинение! Сега ще шантажират с децата Ви - политически или икономически неудобен си - ще се лишиш от децата си! А най-страшното е, че това, което предлагат на децата ни е една Държава мащеха, която не можа да се погрижи за никого и нищо - нито за най-старите, нито за майките, нито за социално слабите, нито за болните, нито дори да опази мира ни чрез ненамеса в световните конфликти! И тази държава има претенции да отглежда децата ни НАСИЛА!
http://aliya.blog.bg/novini/2013/01/18/poslednata-bezumna-nedomislica.1043433