Осиновителите на малки деца ще ползват година платен отпуск

Елица Мартинова 10 октомври 2013 в 13:46 1451 0

Деца се радват на коледната елха на София. Снимка: Сергей Антонов
Деца се радват на коледната елха на София. Снимка: Сергей Антонов

Гражданин, осиновил дете до петгодишна възраст, ще има право на една година платен отпуск.

Това прие днес парламентът, след като гласува на първо четене промени в Кодекса на труда. По предложение на Корнелия Нинова от "Коалиция за България" срокът за разглеждане между първо и второ четене на текстовете бе удължен на две седмици. Тя поиска това, за да могат ГЕРБ, които бяха против промените, "да осмислят" съдържанието на измененията.

Родител, който е осиновил дете на възраст до 5 г., ще има право на една година платен отпуск, в който детето да има възможност да се адаптира към новата си среда.

Когато детето навърши 2-годишна възраст и не е настанено в детско заведение, а родителят вече е използвал правото си на година отпуск при осиновяването, той ще има право на още една, допълнителна година платен отпуск.

Мотивите на вносителите от "Коалиция за България" са, че досега българското законодателство не е защитавало достатъчно адекватно правата на осиновените деца.

"По обясними причини на осиновителите е много по-трудно при отглеждането и възпитаването на осиновените деца. С предлаганите промени това ще бъде преодоляно. Дълго време в българското общество се налага тезата, че трябва да се търсят механизми чрез поощряване на институтите за осиновяване и приемни семейства, децата от социалните домове да бъдат изведени, адаптирани и социализирани", мотивират се вносителите.

От ГЕРБ възразиха, че законът поставя неаргументирано разделение между децата до петгодишна възраст и по-големите деца. Бившите управляващи настояват още, че две години платен отпуск са прекалено много.

Бившият социален министър Тотю Младенов дори призова управляващите да оттеглят законопроекта и обеща, че експерти на ГЕРБ биха се включили в работна група по темата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!