Неделчо Беронов: Делян Пеевски не може да се върне в парламента

Последна промяна на 16 юни 2013 в 16:08 16974 16

Делян Пеевски. Снимка: БГНЕС
Делян Пеевски. Снимка: БГНЕС

С полагането на клетва пред парламента, Делян Пеевски автоматично напуска депутатското място и то не му се пази повече.

Това заяви бившият конституционен съдия Неделчо Беронов пред OFFNews. Той е категоричен, че подписът, който Пеевски все още не е положил в акта за встъпване в длъжност в ДАНС, е по-скоро формален акт.

Беронов се позовава на тълкувателно решение на съда, което се отнася единствено до депутатите. Според това решение не само изборът, но и полагането на клетва е необходим елемент, за да може един народен представител да започне да изпълнява функциите си.

„Това решение важи само за встъпване в длъжност като депутат в народното събрание, не и другаде. Няма решение, което да определя категорично задължително виждане по този въпрос. Юристите ще кажат дали полагането на клетва е достатъчно или се изисква и полагане на подпис, с който се установява встъпването в длъжност. Моето лично мнение, без да ангажирам никого, е, че не е необходимо да има втори подпис. Той е положил и клетва, и има акт на Народното събрание за назначаването му. Макар и да няма подпис за встъпване в длъжност, той вече е там“, обясни пред OFFNews Беронов.

Конституционният съд тълкува и статута на несъвместимост при депутатите, назначени на държавен пост. В този случай един народен представител губи правата си и повече не може да се върне в парламента.

Според новоприетия правилник на парламента, който трябва да влезе в сила от следващата седмица, депутатското място се пази единствено за избраните за министри народни представители. В чл. 143 от правилника е записано, че, когато депутат бъде избра за министър, той се замества от следващия в листата кандидат за времето, през което изпълнява функциите на министър. На практика тази категория народни представители излизат в неплатен отпуск. Според чл. 127 от Правилника за работа на Народното събрание: „Народният представител не може да изпълнява друга държавна служба или да извършва дейност, която според закона е несъвместима с положението на народен представител.“

Привидно Пеевски няма никакъв шанс да се върне обратно на депутатската скамейка. В същото време обаче няма решение на ЦИК, с което правомощията му да са обявени за прекратени и на неговото място не е зает от друг депутат. На практика тази вратичка би могла да върне Пеевски в парламента, което обачe би било противоконституционно.

Като депутат Делян Пеевски пази мястото си като следовател в столичното следствие. Това означава, че най-вероятният изход от сагата е той да бъде възстановен отново на този пост.

Вероятно още в сряда Народното събрание ще преразгледа решението си за назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС. Искането беше отправено от президента Росен Плевнелиев само часове след избора на депутата от ДПС. След последвалата вълна от протести стана ясно, че БСП и ДПС ще внесат обратно искане за свалянето на Пеевски от поста. Както OFFNews вече писа, промените в Закона за ДАНС, които бяха първите преработени текстове от новия парламент, бяха редактирани в частта, касаеща председателя на ДАНС. До този момент за шеф на контраразузнаването можеше да бъде назначен човек с 10-годишен опит в специалните служби. Новите промени, които влязоха в сила в петък (в деня на избора на Пеевски, бел. ред.), предвиждат кандидатът да има осемгодишен юридически стаж, ако не е работил в службите. 

Мнение, че Пеевски вече е изгубил депутатското си място, изказа и бившият председател на парламента Цецка Цачева. То бе публикувано в електронните издания на "Труд" и "24 часа". В момента статията е изтрита.

OFFNews се свърза с главния редактор на "Труд" Иван Михалев, който знаеше, че статията е публикувана, но от нас разбра, че в момента не е достъпна.

"Труд" и "24 часа" в момента са с неясна собственост, като се предполага, че реалният им собственик е кръгът около "Винпром Пещера", близък и до Делян Пеевски. Самият Пеевски пък има контрол върху 80% от разпространителските фирми в страната. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.06 2013 в 10:34

Използвай аналитичната си мощ за конструктивна критика или по-точно - какво според теб б и трябвало да се направи ако не това, което се прави от хората в момента. По -умно ли е да не се протестира и защо? Иначе аман от хора които се хихикат и казват абе вие нищо не разбирате и си седят самодоволни в някой ъгъл.

17.06 2013 в 02:11

Хубаво де, хората са млади, не помнят времето на BBS-ите и си мислят, че Интернет = WWW.
И така, ARPA измислиха Интернет, в CERN се появи HTTP/WWW, а Марк Зукърбърг измисли Facebook, гледам вече има хора, които на Facebook казват Интернет :) :)

16.06 2013 в 22:13

На Пеевски къде му е кочината дето спи? А къде груха освен в бюфета на парламента? А Долен Пидеро къде му е кочината? Защо още няма журналистическо разследване за квартирите на депутатите, министрите, заместниците, ....?

16.06 2013 в 19:16

Същото мога да ти кажа и аз, да гледаш тук, ама хубавичко да гледаш годините.

http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Internet

Интернет не е само www, преди www има BBS-и най-малкото, да не говорим mail от коя година има. Живи и здрави. Моля за извинение от модераторите за офф-топика.

16.06 2013 в 18:57

Идеята за World Wide Web е предложена през 1989 година от английския инженер Тим Бърнърс-Лий, който ръководи и нейната първа реализация в мрежата на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН ) в края на 1990 година.

bg.wikipedia търси Уеб, чети и тогава се изказвай.

16.06 2013 в 17:56

да, точно и тук ни е силата-фейсбук!

16.06 2013 в 17:51

Интересно, всички коментират назначението на Пеевски в ДАНС!Гледам, някой и в затвора го вкараха вече:))), други предсрочни избори искат:), но никой не си задава въпроса,защо точно той беше предложен или казано по друг начин, кой кого прееба!Дали отново Доган прекара БСП- не получава достатъчно от тях и вече се договорил с ББ, или БСП прекараха Доган, и спряха от рано мераците му/им за още повече власт!
А протестиращите, надявам се все пак да дойде момента в който ще знаят защо протестират, защото отново ще бъдат употребени и обладани без да се усетят от шайката, която управлява държавата в последните 23 години!

16.06 2013 в 17:46

Да си чувал за DARPA и ARPAnet? Абе, четете бе мама му стара, къв ЦЕРН кви пет лева? Или ти разполагаш с строго секретна информация, айде дай източник.

16.06 2013 в 17:34

Съгласен съм. Но колкото и да ми е неприятно за учениците, който после ще зубкат този период от историята на България .... времето на точно този парламент изтече.

16.06 2013 в 17:28

Няма голямо значение, ако има нови избори. Ако...
Протести с/у пеевски и хора като пеевски трябва да има докато се скъса и последната нишка м/у него и държаните му служби!

Махаме го от ДАНС, сега от парламента, след това и от прокуратурата, а за финал си ги пращаме в затвора.